Πολιτική

Υπουργικό Συμβούλιο: Τα “αντίδοτα” Μητσοτάκη στην επανάπαυση

Υπουργικό Συμβούλιο: Τα “αντίδοτα” Μητσοτάκη στην επανάπαυση

Πηγή Φωτογραφίας: [364326] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά μετ' επιτάσεως από τους υπουργούς του να τρέξουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό με μεταρρυθμίσεις και μέτρα που έχουν ήδη τεθεί υπό επεξεργασία.

Με την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσα σε 34 ημέρες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επανακαθορίσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες και να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες στα ανοιχτά μέτωπα, μέσα σε ένα περιβάλλον που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ωστόσο, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αναζητά αντίδοτο στην διαπιστωμένη κυβερνητική αδράνεια σε ορισμένους τομείς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτρέπει τους υπουργούς του να υλοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια με μεταρρυθμίσεις και μέτρα που έχουν ήδη αναλυθεί σε προηγούμενες τακτικές μηνιαίες συναντήσεις.

Έχοντας ως «προίκα» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και συνολικά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμεί να ανοίξει τον βηματισμό της για την υλοποίηση των εξαγγελιών και μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται εδώ καιρό σε δημόσια διαβούλευση, με απώτερο στόχο αυτές να αντικατοπτιστρούν και στην καθημερινότητα των πολιτών. Ήδη την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προγραμματίζει να ανακοινώσει ένα νέο επίδομα για τη στήριξη των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμανθούν.

Με την πυρκαγιά της Μέσης Ανατολής να διαφαίνεται για ένα ζοφερό μέλλον, η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και εκτιμάται ότι οι τιμές της ενέργειας, είτε πρόκειται για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο, αντικατοπτρίζουν ήδη την αβεβαιότητα και παρουσιάζουν ανοδική τάση 10% έως 20% όσο συνεχίζεται η αναταραχή.

Ζητούμενο παραμένει πως και πότε, ένα μέρος της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας θα κατευθυνθεί για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων, είτε μέσω της παράτασης των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, είτε μέσω των επιδοματικών πολιτικών.

Με την ακρίβειας να φιγουράρει στην πρώτη θέση των προβλημάτων της κοινωνίας, το οικονομικό επιτελείο αναζητά το κατάλληλο μείγμα των μέτρων που θα ενισχύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα αντιμετωπίσουν τον πυρήνα του προβλήματος. Κεντρικός στόχος – στο πεδίο της ακρίβειας – παραμένει ο περιορισμός των τιμών στο ράφι, από τη μια, και από την άλλη, η σύγκρουση με τη συμπεριφορά πολυεθνικών και μεγάλων προμηθευτών, μέσω των αυστηρών ελέγχων του επιτρεπόμενου περιθωρίου κέρδους που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τιμών.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι τα πρόστιμα έχουν φτάσει τα 500 εκατ.ευρώ, ωστόσο οι πληροφορίες δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν νέα μεγάλα πρόστιμα και οι έλεγχοι θα φτάσουν τις 14.000. Παράλληλα, στην ατζέντα για τους επόμενους μήνες κυριαρχεί η εφαρμογή νομοσχεδίων για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των δημόσιων φορέων από ειδικευμένα άτομα, η ενίσχυση του προσωπικού, η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τους πολίτες και η ενίσχυση των περιοχών που απειλούνται από καιρικά φαινόμενα από χειμερινή σκοπιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments