Διεθνή

Ισραηλινά άρματα μέσα στη Γάζα

Ισραηλινά άρματα μέσα στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: France24.com

O Νετανιάχου φέρεται να αγνόησε στρατηγό που προσπάθησε να τον ενημερώσει για επικείμενη απειλή.

Μέσα στον πυκνό αστικό ιστό της πόλης της Γάζας, διεισδύοντας από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, ανατολικά και δυτικά, βρίσκονται από χθες οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, σε μια μάχη μέχρις εσχάτων κατά της Χαμάς, η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν έγκριτοι στρατιωτικοί αναλυτές, δεν θα είναι μια επιδέξια αναμέτρηση τακτικής και ελιγμών, αλλά μάλλον ένας αργός, μεθοδικός πόλεμος τρόμου και φθοράς.

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας προσπαθούσαν επί μήνες να προειδοποιήσουν τον Νετανιάχου ότι η πολιτική αναταραχή που πυροδότησε η επιμονή του στη δικαστική μεταρρύθμιση αποδυνάμωσε την ασφάλεια της χώρας και ενθάρρυνε τους εχθρούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους, τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ακόμη και να συναντήσει έναν στρατηγό ο οποίος ήθελε να τον ενημερώσει για επικείμενη απειλή βάσει διαβαθμισμένων πληροφοριών. Η αμετακίνητη θέση του Νετανιάχου και του στρατιωτικού κατεστημένου ήταν ότι το Ισραήλ δεν κινδυνεύει από τη Χαμάς, αλλά από το Ιράν και τον βασικό «πληρεξούσιό» του στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο, τη Χεζμπολάχ. «Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα των συνεπειών του βρόχου ανατροφοδότησης που στήνουν οι πολιτικοί και οι υπηρεσίες πληροφοριών για να υποστηρίζουν τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους, τυφλώνοντάς τους μπροστά στις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον των απειλών» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στους NYT ο πρώην αναλυτής της CIA Μπρους Ρίντελ, μελετητής των αιτιών του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments