Ειδήσεις

Δωριλένια Λιαγουροπούλου: Ο πολιτισμός αρωγός στην ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας

Δωριλένια Λιαγουροπούλου: Ο πολιτισμός αρωγός στην ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας
Γράφει στο pagenews.gr η Δωριλένια Λιαγουροπούλου είναι τομεάρχης Πολιτισμού της ΟΝΝΕΔ

Οι πρόσφατες καταστροφές σε όλη την έκταση του Θεσσαλικού κάμπου προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα, έντονο προβληματισμό και ανασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Μετρώντας τις πληγές και το ανυπολόγιστο κόστος των χαμένων ψυχών και περιουσιών, πέραν των κυβερνητικών μέτρων που θα ληφθούν σε επίπεδο αποζημιώσεων, έργων υποδομής, αντιπλημμυρικών έργων, Πολιτικής Προστασίας και foresight, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επισκεπτών προκειμένου να ξαναλειτουργήσει η τοπική οικονομία.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, βρίσκεται σε εφαρμογή το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Θεσσαλία. Πρόκειται για ένα σχέδιο έργων – χρηματοδοτούμενο από πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 – άνω των 35.000.000 ευρώ το οποίο στοχεύει στην προστασία και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς επίσης και στον εκσυγχρονισμό των πολιτιστικών και μουσειακών υποδομών.

Σε αυτά τα έργα πρέπει να προστεθούν πολιτιστικές διοργανώσεις και φεστιβάλ με έμφαση στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία Daniel, άμεσα συνυφασμένες με τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των κατά τόπους περιοχών και που θα στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τα προαναφερθέντα θα αποτελέσουν την έμπρακτη στήριξη του χώρου του πολιτισμού και των τεχνών προς την τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας.

Μέσω αυτών των εκδηλώσεων θα τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν νέα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η ανάδειξη καινούριων μορφών επιχειρηματικότητας, όπως αυτή της πολιτιστικής, και η στήριξη των υφιστάμενων στις περιοχές αυτές, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο από οικονομικής άποψης. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της βιώσιμης και υγιούς ανάπτυξης θα είναι η παραμονή και η εργασία των νέων – και όχι μόνο – στον τόπο καταγωγής τους και η αναβίωση τεχνών οι οποίες τείνουν να εξαφανιστούν ή έχουν εξαφανιστεί.

Είναι χρέος της πολιτείας να σταθεί με κάθε δυνατό τρόπο στους πληγέντες και με ποικίλες δράσεις να στηρίξει την ανοικοδόμηση των περιοχών αυτών σε όλους τους τομείς και με όλα τα μέσα που διαθέτει.

*Η Δωριλένια Λιαγουροπούλου είναι τομεάρχης Πολιτισμού της ΟΝΝΕΔ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments