Διεθνή

Ισπανία: Ο Σάντσεθ μια ανάσα από μια νέα κυβερνητική θητεία

Ισπανία: Ο Σάντσεθ μια ανάσα από μια νέα κυβερνητική θητεία

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Efe.com

Συμφωνία Σάνστεθ και Καταλανών αυτονομιστών.

Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Pedro Sánchez θα μπορούσε να ορκιστεί για δεύτερη θητεία νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, αφού το κόμμα του, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας για να ικανοποιήσει το τελευταίο της αίτημα, να γνωρίζει ότι το κοινοβούλιο ψηφίζει νόμος αμνηστίας για όσους εμπλέκονται στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Ενώ το επίσημο «ναι» της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας εξακολουθούσε να λείπει αφού ο τρίτος ηγέτης του PSOE, Santos Cerdán, συναντήθηκε με τον αυτονομιστή ηγέτη Carles Puigdemont (Μαζί για την Καταλονία/JuntsxCat) τη Δευτέρα (30 Οκτωβρίου), το κόμμα που υποστήριξε Ο κ. Sánchez στις τελευταίες εκλογές τελικά ενέδωσε.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος περί αμνηστίας θα πρέπει πράγματι να εγγραφεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, ενώ η πρώτη επενδυτική ψηφοφορία για τον κ. Sánchez, την οποία το PSOE επιθυμεί να υιοθετήσει με απλή πλειοψηφία, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη στις 8 ή 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το δημόσιο κανάλι RTVE αναφέρθηκε την Τετάρτη .

Προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D) στη Μάλαγα στις 10-11 Νοεμβρίου ως νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο κ. Sánchez ασκεί πίεση στο PSOE να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αυτή η σημαντική συμφωνία έχει ήδη επικριθεί από τον Μιγκέλ Τελάδο, αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, του Λαϊκού Κόμματος (PP/PPE).

Εξέφρασε τη λύπη του για την «υποκρισία» του PSOE, το οποίο κατέληξε σε συμφωνία την ίδια ημέρα που η πριγκίπισσα Λεονόρ ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα. Η συμφωνία είναι «η μεγαλύτερη επίθεση στο κράτος δικαίου στη δημοκρατική μας ιστορία », είπε ο Tellado, σύμφωνα με την El Pais. 

Αρχικά, το κόμμα JuntsxCat και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας είχαν θέσει τον νόμο περί αμνηστίας και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας ως τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποστήριξή τους σε μια άλλη κυβέρνηση Σάντσεθ, αλλά ενώ η δεύτερη αποκλείστηκε, επειδή αντίθετα με το Σύνταγμα, το πρώτο ήταν ήδη μέρος του πολιτικού προγράμματος του PSOE μετά τις πρόωρες γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Προς το παρόν, ο κ. Puigdemont και ο πρόεδρος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης Pere Aragonès (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) φαίνονται ικανοποιημένοι που ο κ. Sánchez αποδέχτηκε το πρώτο από τα αιτήματά τους, τόνισαν πολιτικοί αναλυτές την Τετάρτη.

Μετά τη συμβολική «  φωτογραφία των Βρυξελλών  » τη Δευτέρα (30 Οκτωβρίου), ο κ. Sánchez και ο κ. Aragonès κατέληξαν σε συμφωνία για το περιεχόμενο του νόμου περί αμνηστίας και ανέθεσαν στις διαπραγματευτικές τους ομάδες την οριστικοποίηση των λεπτομερειών, ολοκληρώνοντας έτσι τον περίπλοκο κύκλο πολιτικές παραχωρήσεις στις δυνάμεις ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, το κείμενο πρέπει ακόμα να επικυρωθεί από το κόμμα JuntsxCat, του οποίου οι επτά έδρες είναι καθοριστικές για την επιστροφή του σοσιαλιστή υποψηφίου στην εξουσία.

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν επίσης σε συμφωνία που περιλαμβάνει «πολιτικά και οικονομικά» θέματα που θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς δεξιοτήτων από τη Μαδρίτη στην Καταλονία, ανέφεραν πηγές του PSOE και της Καταλονίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments