Αθλητισμός

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός: Ο… μπαμπούλας Βέσελι και το μέγεθος των Καταλανών που έπνιξε τους “πράσινους”

Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός: Ο… μπαμπούλας Βέσελι και το μέγεθος των Καταλανών που έπνιξε τους “πράσινους”

Πηγή Φωτογραφίας: [364734] EUROLEAGUE / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕUROKINISSI)

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη. Το +21 του Γιαν Βέσελι που έπαιξε ρόλο… μπαμπούλα στην άμυνα, το μέγεθος των Καταλανών που έπνιξε τον Παναθηναϊκό και οι παράγοντες Πάουλι και Πάρκερ.

Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Οι “πράσινοι” βρέθηκαν από νωρίς πίσω στο σκορ και τελικά ηττήθηκαν με 80-72 στην Βαρκελώνη, με την τελική διαφορά να είναι τιμητική για αυτούς με βάση την εικόνα τους στο παρκέ.

Το “τριφύλλι” ήταν ουσιαστικά ανταγωνιστικό για περίπου 15 λεπτά, με την διαφορά στην συνέχεια να ξεφεύγει και την Μπαρτσελόνα να φτάνει σε μία εύκολη νίκη.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Παναθηναϊκού.

Το μέγεθος της Μπαρτσελόνα και ο Πάουλι που ήρθε από το πουθενά

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε χωρίς τους Σλούκα, Βιλντόσα, Παπαπέτρου κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ενώ οι Καταλανοί δεν είχαν τους Λαπροβίτολα και Γιοκουμπάιτις, κοινώς αμφότεροι είχαν δύο λιγότερους πόιντ γκαρντ. Αυτό διαμόρφωσε ωστόσο μία ενδιαφέρουσα συνθήκη για την Μπαρτσελόνα, αφού το ρόστερ που παρέταξε κόντρα στους “πράσινους” είχε μόλις έναν παίκτη με ύψος κάτω από 2.01 μέτρα, τον ύψους 1.87 μέτρων Μπριθουέλα.

Ήταν αυτό το μέγεθος των Καταλανών που έκανε σε μεγάλο βαθμό την διαφορά. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με ψηλά 4αρια (Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου, Μαντζούκας), αλλά υστερεί σε μέγεθος σε θέση 5 και – κυρίως – στην περιφέρεια λόγω της απουσίας του Παπαπέτρου. Ο κόουτς Αταμάν έχει προσπαθήσει να το καλύψει αυτό με τον Ερνανγκόμεθ (και τον Μαντζούκα στο χθεσινό παιχνίδι), αλλά δεν γίνεται να παίζει με τέτοια σχήματα 40 λεπτά. Κόντρα μάλιστα σε ομάδες με το μέγεθος της Μπαρτσελόνα, αυτό το πλεονέκτημα της παρουσίας του Ερνανγκόμεθ σε θέση 3 εξουδετερώνεται.

Οι Καταλανοί ξεκίνησαν με τον ύψους 2.01 μέτρων Σατοράνσκι στην θέση του πόιντ γκαρντ. Όταν βγήκε για ανάσες ο Τσέχος, στο παρκέ πέρασε ο – επίσης ύψους 2.01 μέτρων – Όριολ Πάουλι (12 πόντοι) στην πρώτη φετινή του συμμετοχή στην EuroLeague. Οι χώροι παρέμειναν κλειστοί. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Πάουλι έγινε παράγοντας στο ματς, χτυπώντας συνεχώς στο Pick and Roll τον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Παουλί σημείωσε τους 8 από τους 12 πόντους του σε κατάσταση Pick and Roll, τιμωρώντας την άμυνα των “πράσινων”.

Πέρα ωστόσο από αυτό, το θέμα του Παναθηναϊκού ήταν ότι είχε μεγάλα προβλήματα από το μέγεθος των Καταλανών. Η Μπαρτσελόνα έκλεινε χώρους με το μέγεθός της, οι παίκτες της πήγαιναν προς το “ζωγραφιστό” και έπνιξαν τον Παναθηναϊκό. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Μήτογλου προσπαθεί να ποστάρει τον Πάρκερ, με όλους τους παίκτες της Μπαρτσελόνα να βρίσκονται κάτω από την γραμμή των βολών.

Ο Μήτογλου κλείνεται και πασάρει στον Λεσόρ, με 4 παίκτες των Καταλανών να είναι σε απόσταση μίας πάσας και μόνο τον Αμπρίνες να βρίσκεται κοντά στο τρίποντο, καλύπτοντας τον Γκάι.

Ο Τσέχος είναι το Α και το Ω της άμυνας των Καταλανών. Αυτό φάνηκε ειδικά στην 2η περίοδο, όταν η Μπαρτσελόνα άλλαξε την άμυνά της στο Pick and Roll από Hedge Out (όπου ο ψηλός έβγαινε δυναμικά στον χειριστή της μπάλας πριν επιστρέψει στην ρακέτα) σε αλλαγές σε όλα τα σκριν, με τον Βέσελι να σταματάει σε διαδοχικές επιθέσεις τους γκαρντ του Παναθηναϊκού στο ένας εναντίον ενός.

Καθόλου τυχαία, με τον Βέσελι στο παρκέ απελευθερώθηκε και ο Τζαμπάρι Πάρκερ. Έχοντας έναν… μπαμπούλα στο πλευρό του, ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν πιο ήρεμος στην άμυνα και πιο ελεύθερος στην επίθεση, τελειώνοντας τον αγώνα με 17 πόντους. Ο άλλοτε NBA βρήκε χώρους, ειδικά στο ανοιχτό γήπεδο, σκόραρε με άνεση και έδειξε πράγματα.

Πηγή: sport24.gr//Στέφανος Μακρής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments