Πολιτική

Η τόνωση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων περνάει από το λιμάνι του Πειραιά

Η τόνωση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων περνάει από το λιμάνι του Πειραιά

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως γέφυρα της Κίνας προς την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός διατύπωσε την ικανοποίησή του για την απόφαση των δύο κινεζικών οίκων αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, την οποία εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των εμπορικών σχέσεων.

Αφού ευχαρίστησε για την εγκάρδια υποδοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στον κινέζο πρόεδρο  τους χαιρετισμούς της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λέγοντας: «Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που επισκεφθήκατε την Αθήνα (φωτογραφία κάτω) -ήταν μια σημαντική συνάντηση- και πράγματι πολλά έχουν συμβεί αυτά τα τέσσερα χρόνια. Η χώρα μας έχει προοδεύσει σημαντικά και είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης”.

«Ελλάδα και η Κίνα», τόνισε, «έχουν μια ισχυρή σχέση, μια ισχυρή οικονομική σχέση. Το λιμάνι του Πειραιά το σηματοδοτεί αυτό. Ήταν μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές και προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να βελτιώσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες”.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων εν γένει, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “ισχυρές και αμοιβαία επωφελείς”, και ειδικότερα συζητήθηκε η ενίσχυση των τομέων της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από κινεζικές εταιρείες και στις επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα καθώς βγαίνει από την περίοδο της κρίσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, ιδίως των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, και στη συνεργασία στο μέτωπο του τουρισμού, ώστε οι αφίξεις Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα να φθάσουν στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας, τονίζοντας ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον οι σχέσεις αυτές να είναι εποικοδομητικές και σταθερές. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο σε αυτή τη σχέση. Δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Τόνισε επίσης την ανάγκη η ΕΕ και η Κίνα να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Τέλος, συζητώντας περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το δημόσιο διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments