Διεθνή

H έκρηξη Ερντογάν και η λεπτή αποστολή Μπλίνκεν

H έκρηξη Ερντογάν και η λεπτή αποστολή Μπλίνκεν

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: France24.com

Στην Τουρκία βρίσκεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις βίαιες επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου όχι μόνο κατά του Ισραήλ αλλά και κατά των ΗΠΑ και τις συνεχείς απειλές του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέλαβε ένα εξαιρετικά λεπτό και δύσκολο έργο. Είναι να οδηγήσει την Τουρκία σε μια πορεία συνεργασίας και κατανόησης με τη Δύση. Η ανακοίνωση της επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στην Άγκυρα σήμερα και αύριο ήταν εξαρχής προβληματική.

Αρχικά, η είδηση της επίσκεψης διέρρευσε από το κρατικό πρακτορείο Anadolu, αλλά το επίσημο πρόγραμμα του Α. Μπλίνκεν δεν περιελάμβανε την Άγκυρα και τελικά το ταξίδι του στην Άγκυρα ανακοινώθηκε ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόταν ήδη το Ισραήλ και την Ιορδανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η φλογερή και αιχμηρή ρητορική του Ερντογάν κατά της Δύσης στο σύνολό της συνεχίστηκε, με σφοδρές επιθέσεις όχι μόνο για τον πόλεμο στη Γάζα αλλά και για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή στο σύνολό της.

Ο Άντονι Μπλίνκεν και δευτερευόντως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τ. Σάλλιβαν είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν συστηματικά αποφεύγει όχι μόνο να συναντήσει αλλά και να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Άγκυρα ουσιαστικά επιβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον θέλει να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και αν η πρόσφατη σαφής στροφή του Ερντογάν μετά την κατάσταση στη Γάζα είναι η συνήθης τακτική κίνηση του Ερντογάν ή αν ο Ερντογάν πιστεύει ότι η στρατηγική ανεξαρτησία της Τουρκίας στην περιοχή με επειδή σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή στον ηγεμονικό του ρόλο.

Για τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν δύο δύσκολα μέτωπα – την Ουκρανία και τώρα τη Γάζα -, ο αποκλεισμός ενός βασικού συμμάχου. όπως είναι η Τουρκία, αποτελεί μείζον διεθνοπολιτικό πρόβλημα.

Οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Τουρκίας στο εμπόριο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και στον ρόλο της στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, όχι μόνο επειδή αυτό είναι το μόνο άλλοθι που δικαιολογεί την προσήλωσή τους στη Ρωσία, από την οποία αντλούν οικονομικά και διπλωματικά οφέλη. Αλλά δεν είναι πλέον μόνο το ζήτημα αναφορικά με τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ρητορική του Ερντογάν για τον πόλεμο στη Γάζα παραπέμπει στη ρητορική του Νασράλα, η οποία έχει έντονο αντιδυτικό περιεχόμενο,  πέραν του αντι – ισραηλινού παραληρήματος και του αντισημιτισμού. Και αυτή η ρητορική τροφοδοτεί ένα έντονα αντιδυτικό πνεύμα όχι μόνο στην τουρκική κοινή γνώμη, αλλά σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και τις ευρωπαϊκές μουσουλμανικές κοινωνίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments