Διεθνή

Ε.Ε.: Σαφή μηνύματα στην Άγκυρα για το Κυπριακό

Ε.Ε.: Σαφή μηνύματα στην Άγκυρα για το Κυπριακό

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Commission πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακό με γνώμονα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Τουρκία μετά τις δηλώσεις στήριξης της Χαμάς, τη στιγμή που αποστέλλει σαφείς προειδοποιήσεις για το Κυπριακό. 

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναμένεται να τονίσει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης. 

Επιπλέον, σημειώνει ότι η υποστήριξη της “τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς” δεν συνάδει με τη γραμμή της ΕΕ. Με βάση το προσχέδιο, η Επιτροπή αναμένεται να διαμαρτυρηθεί, μεταξύ άλλων, για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με ορισμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναμένεται επίσης να τονιστεί εκ νέου η σημασία ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να αναφέρεται ως σημαντικός εταίρος της ΕΕ.

Επίσης, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εντός της τρέχουσας εβδομάδας,  θα παρουσιαστεί μόνο η έκθεση για την διεύρυνση και όχι η δεύτερη έκθεση που είχε ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην οποία καλούνταν η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να τοποθετηθούν επί των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ απουσιάζει στην Ιαπωνία για τη Σύνοδο των G7 και η έκθεση, η οποία θα εστιάζει περισσότερο στη θετική ατζέντα, αναμένεται να παρουσιαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο με πιθανές ημερομηνίες την 15η Νοεμβρίου ή την 29η Νοεμβρίου χωρίς όμως να έχουν κλειδώσει και με το ενδεχόμενο να αλλάξουν να παραμένει ανοιχτό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments