EDITOR'S PICK

Λούβρο: Πήρε στην κατοχή του πίνακα αξίας 24 εκατ.€ του Τσιμαμπούε που παραλίγο να καταλήξει σε χωματερή

Λούβρο: Πήρε στην κατοχή του πίνακα αξίας 24 εκατ.€ του Τσιμαμπούε που παραλίγο να καταλήξει σε χωματερή

Πηγή Φωτογραφίας: Rost Architects photograph of Louvre Museum

Είχε ανακαλυφθεί σε κουζίνα ηλικιωμένης στη Γαλλία

Το μουσείο του Λούβρου απέκτησε τελικά τον πίνακα του 13ου αιώνα του Τσιμαμπούε, που βρέθηκε στην κουζίνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας και παραλίγο να καταλήξει στη χωματερή, προτού πωληθεί έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία.

Πρόκειται για πίνακα που ζωγράφισε ο Τσιμαμπούε περίπου το 1280. Εκτιμάται ότι είναι ένα από τα οχτώ τμήματα ενός μεγάλου δίπτυχου. Τα πέντε από αυτά ακόμη δεν έχουν βρεθεί.

Ο πίνακας επρόκειτο να καταλήξει στη χωματερή, κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του σπιτιού της ηλικιωμένης, αλλά η οικογένεια της κάλεσε έναν ειδικό για να δει αν υπήρχε κάτι πολύτιμο εκεί. Πιστεύοντας ότι ο πίνακας θα άξιζε έως 400.000 ευρώ, ο ειδικός τον έστειλε σε έναν εμπειρογνώμονα τέχνης στο Παρίσι, ο οποίος διαπίστωσε πως επρόκειτο για αυθεντικό έργο του Τσιμαμπούε.

Το 2019 το μουσείο του Λούβρου ήλπιζε ότι θα αποκτούσε τον πίνακα, όταν βγήκε σε δημοπρασία. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η τιμή του θα έφτανε τα 4-6 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, τελικά έφτασε τα 24 εκατ.- μαζί με την προμήθεια- και το μουσείο δεν κατάφερε να αποκτήσει το έργο.

Η Γαλλία είχε μπλοκάρει την έξοδο του πίνακα από τη χώρα Αμέσως, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας χαρακτήρισε «εθνικό θησαυρό» τον πίνακα και επέβαλε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής του, δίνοντας στο μουσείο 30 μήνες προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσει το έργο.

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσα πλήρωσε το μουσείου του Λούβρου για να αποκτήσει τον πίνακα, ή πώς συγκεντρώθηκαν τα χρήματα. Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν πως υπήρξε «εξαιρετική κινητοποίηση», προκειμένου να ενθαρρυνθούν δωρητές να δώσουν χρήματα, με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγές.

Ο πίνακας αποτελεί πλέον ένα από τα παλαιότερα έργα τέχνης στη συλλογή του Λούβρου. Θα αποτελέσει το κύριο έκθεμα- μαζί με άλλον ένα πίνακα του Τσιμαμπούε που είχε ήδη το μουσείο- σε έκθεση που θα διοργανωθεί το 2025.

Το εν λόγω έργο τέχνης έχει διαστάσεις μόλις 25Χ 20 εκατοστά. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο τμήματα του δίπτυχου που έχουν εντοπιστεί, το ένα είναι στη συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη και το άλλο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments