Πολιτική

Τριχοτομημένος ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία

Τριχοτομημένος ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία
Τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή τηλεδιάσκεψη της "ομάδας Αχτσιόγλου".

Γιατί ο Στέφανος Κατσελάκης μίλησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό για αποστασία; Η ηγεσία ενδιαφέρεται εξαιρετικά για το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας από την πλευρά των “6+6” με τη βοήθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. Η “Ομπρέλα” αναμένει τη συνάντηση της “ομάδας Αχτσιόγλου” εκτός ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχουν απομείνει ήδη 45 βουλευτές. Εάν αποχωρήσουν ακόμη δέκα βουλευτές, η δύναμη του κόμματος θα μειωνόταν σημαντικά, φτάνοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διαθέτει 32 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπήρχε πλέον καμία υπενθύμιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη περάσει στην τρίτη θέση στην τελευταία καταμέτρηση που διεξήγαγε η Opinion Poll.

Η προσοχή επικεντρώνεται στην αυριανή συνεδρίαση της ομάδας των “6+6”. Πρόκειται για μια μεγάλη διαδικτυακή συζήτηση περίπου 1.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές. Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη κινητικότητα και δεν υπάρχει “λευκός καπνός” όσον αφορά την τελική απόφαση. Αυτοί που ζητούν άμεση αποχώρηση από το κόμμα συγκρατούνται από τους πιο νηφάλιους που προτιμούν να περιμένουν ως λύση την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό που τους δεσμεύει για να μην αναγκαστούν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους είναι ένα πολύ αυστηρό κείμενο που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ήταν μια πολύ σκληρή κριτική προς τη νέα ηγεσία και τον Στέφανο Κασσελάκη. Ακόμα και αν δεν υπάρξει μαζική αποστασία, σύμφωνα με τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αυτή θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό- στον ΣΥΡΙΖΑ το “γυαλί  ράγισε” και δεν πρόκειται να ξανακολλήσει.

Οι διαφορετικές «ψυχές» που υπάρχουν μέσα στο κόμμα φάνηκε και από την πορεία του Πολυτεχνείου. Με το μπλοκ του Δικτύου – Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών συμμετείχαν στην την 50η επέτειο η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Οι δύο βουλευτές μαζί με μέλη των «6+6» δεν βρέθηκαν στο επίσημο μπλοκ του κόμματος όπου συμμετείχε από τα Χαυτεία στην οδό Σταδίου και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος έμεινε για πολύ λίγο στην πορεία. Ξεχωριστή ομάδα συγκρότησαν τα μέλη της «Ομπρέλας» που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Κουμουνδούρου.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν μαζικές αποχωρήσεις από νομαρχιακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να “αδειάζει” την αριστερή πτέρυγα, ενώ δεν είναι μόνο τα μέλη της “Ομπρέλας” που αποχωρούν από το κόμμα. Η ευρωομάδα μετράει και την απώλεια του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος μετά τον Στέλιο Κούλογλου αναμένεται να ιδρύσει στο άμεσο μέλλον κόμμα της “πράσινης αριστεράς”. Η δυναμική της αντιπολίτευσης φθίνει και ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσπαθήσει να αντιστρέψει την κατάσταση με παρεμβάσεις, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί απλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments