Γεωπολιτικά

Το Ισραήλ εκπαιδεύει τουρίστες στην… «αντιτρομοκρατία»

Το Ισραήλ εκπαιδεύει τουρίστες στην… «αντιτρομοκρατία»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,«Οι έποικοι που διευθύνουν αυτήν την εταιρεία δημιουργούν φόβο (για τους Παλαιστίνιους) στους τουρίστες, έτσι τον διαδίδουν όταν επιστρέφουν στις χώρες τους».

Πόσο φυσιολογικό είναι ένα αγαπημένο αντρόγυνο από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε χώρα, να αποφασίζει να επισκεφθεί με τα παιδιά του για διακοπές, ένα άλλο κράτος για να μάθει να… πυροβολεί και να εξοντώνει τρομοκράτες; Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ απόλυτα φυσιολογικό, αλλά και αναγκαίο.

Κάπου στον παράνομο ισραηλινό οικισμό Εφρά, στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Trip Advisor μας προτείνει να εντάξουμε μια ακόμα «διασκεδαστική δραστηριότητα» ανάμεσα σε άλλες κατά την περιήγησή μας στα αξιοθέατα του Ισραήλ.

«Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας σας, θα ακούσετε ιστορίες για τον ισραηλινό στρατό και τις αντιτρομοκρατικές του επιχειρήσεις πριν μάθετε για την ασφάλεια των όπλων» αναφέρει ο ιστότοπος ταξιδιών» ενώ στη συνέχεια ιντριγκάρει «να δοκιμάσετε τις δικές σας δεξιότητες καθώς πυροβολείτε με πιστόλια και τουφέκια και συμμετέχετε επίσης σε έναν διαγωνισμό σκοποβολής».

«Οι έποικοι που διευθύνουν αυτήν την εταιρεία δημιουργούν φόβο (για τους Παλαιστίνιους) στους τουρίστες, έτσι τον διαδίδουν όταν επιστρέφουν στις χώρες τους».

Προσπερνώντας το γεγονός ότι προτείνει διακοπές σε κατεχόμενα -σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα– εδάφη, όποιος τελικά αποφασίσει να το επιχειρήσεις, θα δει μια εντυπωσιακή πρότυπη επιχείρηση, αναψυχής μετά στρατιωτικών μαθημάτων που έχουν στήσει οι ευρηματικοί Ισραηλινοί.

Πρόκειται για την ακαδημία Caliber 3, η οποία ιδρύθηκε το 2007 από τον παρασημοφορημένο συνταγματάρχη από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Sharon Gat και έκτοτε έχει γίνει η κορυφαία Ακαδημία Εκπαίδευσης Αντιτρομοκρατίας, Άμυνας & Ασφάλειας στο Ισραήλ και στον κόσμο, όπως υποστηρίζει.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μπίζνα του Ισραηλινού στρατού –καθώς διευθύνεται από εν ενεργεία στρατιωτικούς- που επιχειρεί να φέρει κέρδη μέσα από τις εμπειρίες του από προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις και σφαγές. Έτσι, όποιος στρατός ή τουρίστας θέλει μπορεί να εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει απειλές, να μαθαίνει τακτικές μάχης και ότι άλλο, μπορεί το εκάστοτε πρόγραμμα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του.

Έχει φυσικά την έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τμήμα Πυροβόλων Όπλων, για την πώληση όπλων σε εγκεκριμένους Ισραηλινούς πολίτες και για την παροχή της απαιτούμενης αρχικής εκπαίδευσης αδειοδότησης κοκ. Μπορεί κανείς μάλιστα να αγοράσει εύκολα ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο όπλο ή αξεσουάρ μάχης. Το που θα το χρειαστεί είναι άλλη υπόθεση.

Τρομοκράτες, δηλαδή… Παλαιστίνιοι;

Κατ΄ ευφημισμόν, η ακαδημία ισχυρίζεται ότι εκπαιδεύει για λόγους αντιτρομοκρατίας για να δούνε οι τουρίστες τα βάσανα των Ισραηλινών στρατιωτιών, αλλά είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο Ισραηλινός στρατός, πέραν πράγματι τρομοκρατικών χτυπημάτων με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος, ως επί τω πλείστων παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα προβαίνοντας σε βασανισμούς και εκτελέσεις αμάχων, όπως δείχνει και η πρόσφατη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Εξάλλου, έχουν εντοπιστεί και εκπαιδευτές οι οποίοι φοράνε μαντίλα παλαιστινιακού στιλ.

«Ενώ μπορεί να είναι συναρπαστικό ή διδακτικό για κάποιους, άλλοι το βρίσκουν προσβλητικό, κατηγορώντας την εταιρεία ότι επωφελείται από τους φόβους του Ισραήλ για την παλαιστινιακή τρομοκρατία» ανάφερε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Μάικλ Μπλούμ το 2017.

Μιλώντας στον Μπλουμ τότε ο δάσκαλος στο γειτονικό χωριό Massara Mohammed Burjieh, κατηγορούσε το Caliber 3 ότι εκμεταλλεύεται τους φόβους για την τρομοκρατία. «Οι έποικοι που διευθύνουν αυτήν την εταιρεία δημιουργούν φόβο (για τους Παλαιστίνιους) στους τουρίστες, έτσι τον διαδίδουν όταν επιστρέφουν στις χώρες τους», λέει.

Για όλη την οικογένεια

Έχοντας μεριμνήσει για τη δημιουργία ειδικού τμήματος Commando Tourism, οι υπεύθυνοι έφτιαξαν μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «IDF Shooting Adventure» το οποίο το χαρακτηρίζουν συναρπαστικό καθώς μπορεί κάποιος με την οικογένειά του και τους φίλους του να πάρουν τον ρόλο ενός Ισραηλινού στρατιώτη για δύο ώρες, μέσω ζωντανών επιδείξεων, εκπαίδευσης, σκοποβολής και εκμάθησης για τον πιο «ηθικό στρατό» στον κόσμο και την ψυχή του Ισραήλ, όπως ισχυρίζονται οι μιλιταριστές υπεύθυνοι.

«Οι ενήλικες και τα παιδιά προπονούνται δίπλα-δίπλα κάνοντας αυτή τη δραστηριότητα διασκεδαστική για όλη την οικογένεια» λέει η εταιρεία.

Για αυτές τις δύο «συναρπαστικές» ώρες ένας ενήλικας πληρώνει 115 δολάρια και ένας ανήλικος 90 δολάρια.

Μιλώντας παλαιότερα στους Times of Israel ο εκπαιδευτής Eitan Cohen είχε ισχυριστεί ότι «Ο στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι να σας μάθει πώς να πυροβολείτε, αλλά να σας κάνει να καταλάβετε τι κάνουμε εδώ στο Ισραήλ για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία». Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος ο ιστότοπος, οι εκπαιδευτές δίνουν οδηγίες σκοποβολής σε τουρίστες που πληρώνουν περισσότερα χρήματα, ανάλογα το πακέτο.

Εκπαιδεύουν τουρίστες και για τούνελ

To καλοκαίρι προσφέρει ένα «μοναδικό» πρόγραμμα 4 για έναν μήνα σε -Ισραηλινούς περισσότερο- ηλικίας 15-17 ετών, στη διάρκεια του οποίου υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών που έχουν εκπαιδευτεί στον Ισραηλινό Στρατό, οι πιτσιρικάδες μαθαίνουν να «εργάζονται ως ομάδα» και αναπτύσσουν «ηγετικές δεξιότητες» και «αυτοπειθαρχία» μαζί με μια βαθιά «εβραϊκή σύνδεση» με το Ισραήλ. Πρόκειται για προπανδιστική κατήχηση, ενσταλλάζοντας στους νέους ένα μιλιταριστικό πνεύμα παράλληλα.

Καθώς οι Ισραηλινοί έχουν εξοικειωθεί με τα τούνελ των Παλαιστινίων, οι ευρηματικοί υπεύθυνοι του Caliber σκέφτηκαν να παρέχουν και εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων σε τουρίστες. «Οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν και θα εξασκήσουν διάφορες τεχνικές μάχης: Εκπαίδευση μάχης πεδίου σε προσομοιωμένη εχθρική περιοχή σε σήραγγες, βαγόνι τρένου και κτίρια», αναφέρει ο ιστότοπος.

Γιατί όχι λοιπόν. Τι πιο φυσιολογικό να πας διακοπές με τη φίλη σου και αφού έχετε διδαχτεί περί αφαίρεσης ανθρώπινων ζωών, μετά να απολαμβάνεται ένα ωραίο γεύμα κάπου στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, γνωρίζοντας ότι αυτός που σας εκπαίδευσε έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις που σκότωσαν άλλα ζευγάρια, ή παιδιά.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι για τον μιλιταριστικό τουρισμό του Ισραήλ, ίσως υπάρχει αγορά.

Πηγή: Ευάγγελος Γεωργίου//in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments