Διεθνή

Γάζα: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το Ισραήλ

Γάζα: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Rnw.org

Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου στη Γάζα.

Η επίθεση της περασμένης Τετάρτης στο νοσοκομείο Αλ – Σίφα από Ισραηλινούς στρατιώτες και άρματα μάχης σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στις φρικαλεότητες που ξεκίνησαν με τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η διεθνής κατακραυγή ανάγκασε τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει ψήφισμα εκείνο το βράδυ που ζητούσε “ολιγοήμερη” παύση των ανθρωπιστικών εχθροπραξιών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν ασκήσει βέτο στο ίδιο ψήφισμα 29 ημέρες νωρίτερα, στο οποίο είχαν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι. Εν τω μεταξύ, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί, με το 68% των Αμερικανών και το 75% των Δημοκρατικών να ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Υπάρχει επίσης ένα σοβαρό ρήγμα μεταξύ της αμερικανικής ελίτ, όπως φαίνεται από μια επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 500 ανώτεροι αξιωματούχοι από 40 κρατικές υπηρεσίες, οι οποίοι καταδικάζουν την άνευ όρων υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ.

Γεγονός είναι ότι η Ουάσιγκτον είχε δώσει, ουσιαστικά, το πράσινο φως για την επιδρομή στο Αλ Σίφα, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είχε προσυπογράψει τον ισχυρισμό του Ισραήλ, κατά τον οποίο κάτω από το νοσοκομείο είχε στηθεί το κεντρικό στρατηγείο της Χαμάς. Θέση που υποστήριξε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ένα εικοσιτετράωρο μετά την εισβολή, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν εμφάνισε ούτε έναν ένοπλο, πόσο μάλλον ηγετικό στέλεχος, της Χαμάς και κανένα «στρατηγείο» της ισλαμικής οργάνωσης μέσα ή κάτω από το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ισχυρίστηκαν ότι ο Τζο Μπάιντεν εντείνει παρασκηνιακά την πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την πλήρη δημόσια υπεράσπιση του Ισραήλ. Οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχουν γίνει όλο και πιο σκληρές. Γι’ αυτό και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν δήλωσε δημοσίως ότι η χώρα του έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας δύο έως τριών εβδομάδων το πολύ, προτού η διεθνής διπλωματική αντίδραση πάρει την όψη παλιρροϊκού κύματος.

Με τον χρόνο να κυλάει και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ να ζητά την άμεση παραίτησή του, η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν μεγάλα τμήματα της βόρειας Γάζας, αλλά τίποτα δεν υποδηλώνει ότι βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη των δύο κύριων στόχων τους, δηλαδή την εξάλειψη της ηγεσίας της Χαμάς και της στρατιωτικής της πτέρυγας και την απελευθέρωση των ομήρων. Υπό την αυξανόμενη πίεση, φαίνεται να επιλέγει μια τυφλή “φυγή”, επεκτείνοντας την χερσαία εισβολή του στη νότια Γάζα, όπου συγκεντρώνεται πυκνά η πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναβιώνει το σενάριο της βίαιης εκδίωξης των Παλαιστινίων στη χερσόνησο του Σινά. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους Παλαιστίνιους στη Γάζα να μετακινηθούν “εθελοντικά” από τη Λωρίδα. Ο υπουργός Γεωργίας, μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου, δήλωσε ανοιχτά ότι “αυτό που κάνουμε είναι η Νάκμπα της Γάζας”.

Αλλά οι ισραηλινές επιθέσεις δεν περιορίζονται στη Γάζα. Στη Δυτική Όχθη, η οποία υπάγεται στη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής και όχι της Χαμάς, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιδρομές ισραηλινών στρατιωτών και ένοπλων εποίκων από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Ως αποτέλεσμα, η θέση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του κόμματός του Φατάχ, που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα. Στη Γάζα, η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ, οι Ταξιαρχίες Αλ Άκσα, πολεμά το Ισραήλ στο πλευρό της Χαμάς. Στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, ο τοπικός ηγέτης της Φατάχ Αμπού Ρουμίρεχ κάλεσε σε γενική απεργία και δήλωσε ότι “η ειρηνική αντίσταση απέτυχε” (συνελήφθη σε ισραηλινή επιδρομή λίγο αργότερα). Εν τω μεταξύ, το ιστορικό στέλεχος της Φατάχ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αμπάς Ζακί δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ήταν ο “κύριος ένοχος πίσω από το σημερινό αδιέξοδο” και υποστήριξε ότι “η Χαμάς εμπόδισε την παλαιστινιακή υπόθεση να θαφτεί και την επανέφερε στην ημερήσια διάταξη”.

Μιλώντας από το Σαν Φρανσίσκο την περασμένη Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε να πιστεύει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να επιβιώσει αν αναλάμβανε τη διοίκηση ολόκληρου του παλαιστινιακού εδάφους μετά το τέλος του πολέμου και ξεκινούσε την πολιτική διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συνεχίζει να επιμένει στην επ’ αόριστον στρατιωτική κατοχή της Γάζας, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι είδους “κράτος” έχει στο μυαλό του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments