Διεθνή

Απελευθέρωση ομήρων και ισραηλινές καταγγελίες

Απελευθέρωση ομήρων και ισραηλινές καταγγελίες

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Έντονη η αντίδραση του Ισραήλ στις δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού.

Συνεχίστηκε η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, η οποία σφραγίστηκε από την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ προς τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και από ισραηλινές καταγγελίες σχετικά με τους όρους παράδοσης των ομήρων.

Συγκεκριμένα, μια  φράση που χρησιμοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαιρετίζοντας την απελευθέρωση χθες της9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής, από την Χαμάς, κατά τη δεύτερη μέρα απελευθέρωσης ομήρων από την Χαμάς – με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές – προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και την κλήση του Ιρλανδού πρέσβηστο Ισραήλ.

Η εννιάχρονη Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες μετά από 50 μέρες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Το κορίτσι θεωρείτο αρχικά νεκρό από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί, κατά τις φονικές επιδρομές των τρομοκρατών της ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου. Η Έμιλι αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν εκείνη την ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας. Αντιδρώντας στην απελευθέρωση του κοριτσιού ο Βαράντκαρ έκανε λόγο χθες για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης», λέγοντας ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε». Η τελευταία φράση προκάλεσε την έντονη αντίδραση υπουργών και στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν επιτέθηκε φραστικά σήμερα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό και με μια ανάρτηση στο Χ απευθυνόμενος στον Βαράντκαρ είπε: «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα. Η Έμιλι Χαντ δεν “χάθηκε”, την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», πρόσθεσε ο Κοέν, συνεχίζοντας: «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας».

Παράλληλα προς το επεισόδιο αυτό, υπήρξαν ζωηρές καταγγελίες του Ισραήλ για παραβίαση των όρων της συμφωνίας προσωρινής εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς.

Αναλυτικότερα, Ισραήλ κατήγγειλε ότι η Χαμάς εμποδίζει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφία με «σημείο ελέγχου» που έχει στήσει η τρομοκρατική οργάνωση.

«Αυτό συνέβη πριν από περίπου μία ώρα στον δρόμο που οδηγεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», έγραψε ο ισραηλινός φορέας Συντονισμού για τις Κυβερνητικές Δραστηριότητες στα Εδάφη (COGAT), σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

«Ένα σημείο ελέγχου της Χαμάς μπλόκαρε τα φορτηγά που παρέδιδαν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της βόρειας Γάζας», αναφέρει ο COGAT. «Για τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας είναι η τελευταία της προτεραιότητα», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η COGAT είχε ανακοινώσει ότι 200 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας, με ορισμένα από αυτά να προορίζονται για το βόρειο τμήμα του θύλακα. Η βοήθεια -συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικών ειδών- εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περίπου 50 παιδιά και γυναίκες που κρατούνται όμηροι στη Γάζα απελευθερώνονται σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με τρεις Παλαιστίνιους κρατούμενους να αποφυλακίζονται για κάθε Ισραηλινό που απελευθερώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments