Γεωπολιτικά

Ναυάγιο στη Λέσβο: Στη «μαύρη λίστα» Διεθνών Αρχών Ελέγχου το πλοίο ως ύποπτο για λαθρεμπορικά ταξίδια

Ναυάγιο στη Λέσβο: Στη «μαύρη λίστα» Διεθνών Αρχών Ελέγχου το πλοίο ως ύποπτο για λαθρεμπορικά ταξίδια

Πηγή Φωτογραφίας: Μεταφορά της σορού του νεκρού ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του Λιμενικού από θάλασσα και αέρα από νωρίς το πρωί, για τον εντοπισμό κι άλλων αγνοουμένων ναυτικών μετά τη βύθιση του φορτηγού πλοίου «RAPTOR» με σημαία των νήσων Κομόρες, ανοιχτά της Λέσβου, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/ EUROKINISSI)

Να σημειωθεί ότι το Raptor ήταν καιρό στα «ραντάρ» της ΕΥΠ και βέβαια και μετά τη βύθισή του εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στο πλοίο Raptor που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λέσβου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, ένας να διασωθεί και 12 να αγνοούνται, θα πραγματοποιηθούν έρευνες για τυχόν παράνομο φορτίο.

Σύμφωνα με τις Αρχές, είναι πιθανό το εν λόγω πλοίο να μετέφερε παράνομο φορτίο και για αυτό τον λόγο πλήρωμα δεν ζήτησε βοήθεια το Σάββατο, παρά την εισροή υδάτων, κάτι που έγινε λίγο πριν την βύθισή του.

Να σημειωθεί ότι το Raptor ήταν καιρό στα «ραντάρ» της ΕΥΠ και βέβαια και μετά τη βύθισή του εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας, δεν συμμορφωνόταν δηλαδή  με κανόνες ασφαλείας και αυτό που ισχύει για τέτοιου είδους πλοία είναι ότι χρησιμοποιούνται πολλές φορές για άλλους σκοπούς (σ.σ.: εγκληματικές δραστηριότητες).

Για την ΕΥΠ το πλοίο είχε ενδιαφέρον και έτσι όταν έκανε δρομολόγια «ακολουθούσαν» τη διαδρομή του. Ήταν δηλωμένο ότι μετέφερε αλάτι, αλλά πολλές φορές το αλάτι λειτουργεί ως κάλυμμα για να κρύψει κανείς παράνομο φορτίο.

Το Raptor και το… λαθρεμπόριο όπλων

Σύμφωνα με το MEGA, παλαιότερα υπήρχαν πληροφορίες για το συγκεκριμένο πλοίο ότι εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο όπλων από την Τουρκία στην Λιβύη.

Στις 25 Αυγούστου 2023, στην νοτιοανατολική Ρουμανία στο λιμάνι Ντουλτσέα έγινε έλεγχος στο πλοίο Raptor και διαπιστώθηκαν συνολικά 65 με 70 παραβάσεις. Ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος και μέλη του πληρώματος δεν είχαν πιστοποιητικό, ενώ δεν είχαν δηλωθεί και πολλά ζητήματα του πλοίου.

Επίσης, υπήρχε αναντιστοιχία των δηλωμένων καυσίμων και της κατανάλωσης καυσίμων, που σημαίνει ότι το Raptor είχε και άλλα καύσιμα προκειμένου να κάνει επιπρόσθετα δρομολόγια εκτός από αυτά που δήλωνε.

Οι περίεργες στάσεις του Raptor

Στο εν λόγω ταξίδι είχε αποδειχθεί ότι έκανε και άλλες στάσεις και συναντούσε άλλα πλοία εν μέσω θαλάσσης.

Στην ερώτηση για τις συγκεκριμένες στάσεις και γιατί δεν έπιανε αμέσως λιμάνι στον προορισμό που δήλωνε, ο πλοίαρχος απάντησε ότι «δυστυχώς ο αγοραστής του ξηρού φορτίου αποσύρθηκε και ψάχναμε εν μέσω θαλάσσης άλλους αγοραστές».

Να σημειωθεί ότι πλοίο της ίδιας εταιρείας, είχε βυθιστεί στην Κίσσαμο Χανίων τον Ιανουάριο του 2022.

Το ταξίδι του Raptor μέχρι τη βύθισή του

Το Raptor ξεκίνησε από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας αλάτι αλλά έπεσε σε βαριά κακοκαιρία και άρχισε να μπάζει νερά από το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον ναυτικό που διασώθηκε, επιχείρησαν να αντλήσουν μόνοι τους το νερό!

Το πρωί της Κυριακής εξέπεμψε «Μayday» καθώς άρχισε να βυθίζεται ενώ το Λιμενικό εκτιμά ότι κόπηκε στη μέση και βούλιαξε.Τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό 12 αγνοούμενων. Να σημειωθεί ότι εντοπίστηκε η σορός ενός ναύτη ενώ ένας ναυτικός βρέθηκε ζωντανός πάνω σε ένα βαρέλι που επέπλεε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments