Διεθνή

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ζήτησε από το Κογκρέσο να του δώσει «άδεια»

Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ζήτησε από το Κογκρέσο να του δώσει «άδεια»

Πηγή Φωτογραφίας: El Salvadoran President Nayib Bukele wants to make his country a technological hub. Pic Credit: Bukele’s Twitter profile pic

Το κυβερνών κόμμα τον ανέδειξε στην παραταξιακή διαδικασία τον Ιούλιο υποψήφιό του για το αξίωμα — χωρίς αντίπαλο.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει άδεια απουσίας από τα καθήκοντά του, προκειμένου να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της κεντρικής Αμερικής το 2024, επιμένοντας να αψηφά το γεγονός ότι ο θεμελιώδης νόμος απαγορεύει τις διαδοχικές προεδρικές θητείες.

Ο αρχηγός του κράτους, 41 ετών, στην εξουσία από το 2019, είχε καταστήσει σαφές από πέρυσι πως θα διεκδικούσε την επανεκλογή του, μολονότι το Σύνταγμα του Ελ Σαλβαδόρ ορίζει πως η υποψηφιότητα για την προεδρία είναι εφικτή μόνο εάν το πρόσωπο που την καταθέτει δεν ασκούσε δημόσιο αξίωμα για τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που πρακτικά τον απέκλειε.

Το κυβερνών κόμμα τον ανέδειξε στην παραταξιακή διαδικασία τον Ιούλιο υποψήφιό του για το αξίωμα — χωρίς αντίπαλο.

Κυκλοφορούσαν για καιρό σενάρια κατά τα οποία ο κ. Μπουκέλε θα υπέβαλε παραίτηση μερικούς μήνες προτού ολοκληρωθεί η θητεία του, για να παρακάμψει την απαγόρευση. Το 2021, μέλη του συνταγματικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου —διορισμένα από την κυβέρνησή του— ερμήνευσαν άρθρο του θεμελιώδους νόμου κατά τρόπο που συμπέραινε ότι η δεύτερη συναπτή θητεία του στην προεδρία ήταν νόμιμη, προκαλώντας κατακραυγή εντός και εκτός χώρας.

Σε περίπτωση που όπως αναμένεται το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών κόμμα, οι Νέες Ιδέες, εγκρίνει το αίτημα, κι αν όντως ο κ. Μπουκέλε επανεκλεγεί, θα παραμείνει στην εξουσία ως τουλάχιστον το 2029.

Ο δεξιός πρόεδρος συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλής ηγέτες στη Λατινική Αμερική, κατά δημοσκοπήσεις, κυρίως χάρη στον «πόλεμο κατά των συμμοριών» που εξαπέλυσε το 2022, παρά τις επικρίσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις μεθόδους του και παρά τις καταγγελίες πολιτικών του αντιπάλων για παρέκκλισή του στον αυταρχισμό και παραβιάσεις του κράτους του δικαίου.

Ουδείς προκάτοχος του Ναγίμπ Μπουκέλε διεκδίκησε ποτέ δεύτερη συναπτή προεδρική θητεία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments