EDITOR'S PICK

Αυτοκίνητο: Αν διαθέτετε αυτοκίνητο 4×4, θα χρειαστείτε αλυσίδες για όλους τους τροχούς

Αυτοκίνητο: Αν διαθέτετε αυτοκίνητο 4×4, θα χρειαστείτε αλυσίδες για όλους τους τροχούς

Πηγή Φωτογραφίας: newmoney.gr

Χιονοκουβέρτες ή αλυσίδες χιονιού πλέον είναι υποχρεωτικές για κάθε αυτοκίνητο. Το κόστος, οι επιλογές και το πρόστιμο αν δεν τις έχετε μόνιμα στον χώρο των αποσκευών

Οι περσινές κακοκαιρίες ήταν και η αφορμή ώστε οι αλυσίδες χιονιού να είναι πλέον υποχρεωτικές σε όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κατηγορίας, μέτρο που έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Απρίλιο κάθε έτους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση και, όπως φαίνεται, φέτος οι τροχονομικοί έλεγχοι θα είναι αυστηρότεροι σε όσους δεν συμμορφώνονται με τον ΚΟΚ.

Οσοι οδηγοί δεν συμμορφώνονται με το νέο μέτρο και δεν διαθέτουν στον χώρο αποσκευών μόνιμα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ.

Ετσι, κάθε ΙΧ θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με αλυσίδες χιονιού τη συγκεκριμένη χειμερινή περίοδο.

Οσοι οδηγοί δεν συμμορφώνονται με το νέο μέτρο και δεν διαθέτουν στον χώρο αποσκευών μόνιμα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού θα πρέπει να γίνεται σε ασφαλές σημείο, αφού προηγουμένως έχει τοποθετηθεί το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση ασφαλείας, ενώ ο οδηγός θα πρέπει να φοράει γιλέκο ασφαλείας ώστε να γίνεται ορατός από απόσταση και ιδίως τις νυχτερινές ώρες.

Η έλλειψη εμπειρίας των οδηγών σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις και λόγω του ότι η χώρα μας, ως μεσογειακή, δεν έχει τις ίδιες συνθήκες με τις βόρειες χώρες που είναι πιο εξοικειωμένες με το χιόνι, απαιτεί επιπλέον γνώση στην τοποθέτησή τους.

Τα λάθη είναι συχνά, όπως η τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων σε ακατάλληλα σημεία (π.χ. ανηφόρες ή με έντονη κλίση του εδάφους), ενώ αρκετοί αψηφούν το γεγονός ότι η τοποθέτηση γίνεται στους δύο τροχούς του κινητήριου άξονα του αυτοκινήτου.

Για αυτόν τον λόγο, πριν από οποιαδήποτε απόδραση στα βουνά, θα πρέπει να κάνετε μια εξάσκηση στο σπίτι, αφού σε δύσκολες συνθήκες τα πράγματα θα σας φανούν… βουνό!

Αν διαθέτετε αυτοκίνητο 4×4, θα χρειαστείτε αλυσίδες για όλους τους τροχούς.

Οι τιμές Οσον αφορά τις τιμές, αυτές ξεκινούν από 25 ευρώ, οι πιο απλές, ενώ μπορεί να φθάσουν έως και τα 550 ευρώ οι χιονοκουβέρτες.

Οι τελευταίες είναι πιο ευαίσθητες και σχίζονται πιο εύκολα ιδίως αν έχουν να διαβούν πιο τραχιά εδάφη με πέτρες κ.ά.

Αποτελεσματικές είναι οι αλυσίδες τύπου «αράχνη», που κοστίζουν περίπου 150 ευρώ.

Πιο σπάνιες στη χρήση είναι οι αλυσίδες με καρφιά, που ενδείκνυνται για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση πάνω σε πάγο.

Μια νέα λύση είναι οι αλυσίδες από ελαστικό, που αντέχουν και σε άσφαλτο για αρκετά χιλιόμετρα – σχεδόν 1.000 χλμ.

Τα χιονολάστιχα Αρκετοί οδηγοί και ιδιοκτήτες SUV προτιμούν τον χειμώνα να χρησιμοποιούν τα χιονολάστιχα.

Αυτά έχουν τη δυνατότητα να γαντζώνουν στο χιόνι, προσφέροντας υπό ορισμένες συνθήκες την ίδια πρόσφυση και αποτελεσματικότητα με τις αλυσίδες.

Σε κάθε περίπτωση έχουν καλύτερη αντοχή σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, σε σύγκριση με τα θερινά λάστιχα.

Το κόστος των ελαστικών χιονιού είναι πολλές φορές αποτρεπτικό για τους ιδιοκτήτες των ΙΧ σε ορεινές περιοχές – οι φθηνότερες λύσεις ξεκινούν από τα 300 και φτάνουν τα 500 ευρώ!

Ο ΚΟΚ αναφέρει ότι ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) είναι τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης, δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό M+S.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments