Οικονομία

Μείωση του Euribor το 2024 – Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Μείωση του Euribor το 2024 – Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Το Euribor 12μήνου φαίνεται να κλείνει κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο κοντά στο 4%, που σημαίνει πτώση από το 4,16% τον Οκτώβριο. Αυτή η πτωτική τάση παρατηρείται από την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022. Οι μόνοι δύο μήνες που το Euribor μειώθηκε συμπίπτουν, άλλωστε, με τις περιόδους που η ΕΚΤ δεν αύξησε τα επιτόκια.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια αδιάκοπων αυξήσεων, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το Euribor έφτασε επιτέλους στο απόγειό του. Η αγορά προεξοφλεί ήδη την πτωτική του τροχιά το 2024, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται από το καλοκαίρι να αρχίσει να μειώνει τα βασικά της επιτόκια.

Το Euribor 12μήνου φαίνεται να κλείνει κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο κοντά στο 4%, που σημαίνει πτώση από το 4,16% τον Οκτώβριο. Αυτή η πτωτική τάση παρατηρείται από την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022. Οι μόνοι δύο μήνες που το Euribor μειώθηκε συμπίπτουν, άλλωστε, με τις περιόδους που η ΕΚΤ δεν αύξησε τα επιτόκια.

Παρά τη μείωση, η αξία του Euribor τον Νοέμβριο εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από αυτή που καταγράφηκε πριν από έναν χρόνο (2,828%) και πριν από έξι μήνες (3,862%).

Η πορεία του Euro Interbank Offered Rate (διατραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων), όπως είναι η πλήρης ονομασία του Euribor, με το οποίο δανείζει η μία τράπεζα την άλλη στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, αποτελεί το επιτόκιο αναφοράς για πάρα πολλές συναλλαγές, όπως στα στεγαστικά δάνεια και φυσικά αφορά χιλιάδες δανειολήπτες. Για την ιστορία, οι τράπεζες δανείζουν χρήματα στη δική τους αγορά με διαφορετικούς όρους, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλά επιτόκια Euribor. Από το Euribor μιας εβδομάδας έως το Euribor 12μήνου, που είναι το κύριο σημείο αναφοράς για τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια.

Πιο προσιτές δόσεις

«Για οικογένειες με κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, η μείωση του Euribor είναι καλή είδηση, καθώς συνεπάγεται πιο προσιτές δόσεις», τονίζουν τραπεζικές πηγές στη «Ναυτεμπορική». Ωστόσο, προσθέτουν, «και πάλι δεν θα υπάρξει άμεση μείωση στις δόσεις των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων, αφού αυτές αναθεωρούνται κάθε έξι ή δώδεκα μήνες ανάλογα με τη σύμβαση.

«Είναι καλό νέο ότι το Euribor φτάνει στο απόγειό του, τουλάχιστον προς το παρόν, δεδομένης της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ωστόσο, δεν αναμένονται σημαντικές μειώσεις στις δόσεις των δανείων έως ότου πέσει κάτω από το 4%», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Το μέλλον του Euribor θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πληθωρισμού και την οικονομία της ευρωζώνης. Εάν ο πληθωρισμός μειωθεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει ή και να μειώσει τα επιτόκιά της, οδηγώντας σε χαμηλότερο Euribor. Αντίθετα, μια αύξηση του πληθωρισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και αύξηση του Euribor».

Το Euribor θα παραμείνει υψηλό σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αλλά η πρόβλεψη είναι ότι θα μετριαστεί σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, λέει ο Αντριά Μορόν, οικονομολόγος της CaixaBank Research, ο οποίος επίσης στοιχηματίζει σε μείωση κατά μία μονάδα των στεγαστικών επιτοκίων, από τα σημερινά επίπεδα.

Στο 3% ως το τέλος του 2024

Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί το Euribor το 2024 και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η πτώση του.

Η πρόβλεψη είναι ότι το Euribor 12μήνου θα είναι γύρω στο 3% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές. «Οι προβλέψεις είναι ότι τον Δεκέμβριο το Euribor θα σπάσει το φράγμα του 4% και θα υποχωρήσει στο 3,97%. Όσον αφορά το 2024, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προβλέπουν ήδη Euribor από  3,96% τον Ιανουάριο ως 3,1% τον Δεκέμβριο. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2025 για να δούμε νούμερα γύρω στο 2%», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ν».

Η  Μαρία Χεζούς Φερνάντες, ανώτερη οικονομολόγος στην Funcas, λέει ότι «το Euribor έχει κορυφωθεί στο 4%. Η επιβεβαίωση θα φανεί τους επόμενους μήνες, εκτός αν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός με τον πληθωρισμό, καθώς αυτή τη στιγμή ο δείκτης προεξοφλεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα μειώσει τα επιτόκια στα μέσα του επόμενου έτους».

Πηγή: naftemporiki.gr//Μιχάλης Ψύλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments