Διεθνή

Εκκλήσεις στο Ισραήλ για καλύτερη προστασία αμάχων

Εκκλήσεις στο Ισραήλ για καλύτερη προστασία αμάχων

Πηγή Φωτογραφίας: Article19.org

Unicef: "Ανήθικες" και "ασφαλώς παράνομες" οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Μακρόν, Κάμαλα Χάρις και Λόιντ Όστιν καλούν τον Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για τους άμαχους.

Τρίτη ημέρα ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον στόχων στη Γάζα, κυρίως στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, μετά την επταήμερη εκεχειρία, με εκατοντάδες νεκρούς σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Εκπρόσωπος της Χαμάς ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 700 μέσα σε ένα 24ωρο. Τα στοιχεία δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή. Εκπρόσωπός της είπε πάντως ότι βρέθηκαν πολλοί σοροί κάτω από ερείπια, ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τη μεταφορά τραυματιών στα νοσοκομεία και ότι δεν υπάρχει μέρος στη Λωρίδα της Γάζας που να είναι ασφαλές για τον άμαχο πληθυσμό.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους κατοίκους μιλώντας στα αραβικά να απομακρυνθούν από ορισμένες περιοχές νότια, γύρω από την πόλη Χαν Γιούνις, και να μετακινηθούν σε άλλα προκαθορισμένα σημεία, σε καταφύγια, δυτικά της πόλης για να προστατευτούν. Αλλά εκπρόσωποι των ΗΕ και οι ίδιοι οι κάτοικοι δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να ακολουθήσουν τις οδηγίες εγκαίρως γιατί υπάρχει συνεχής διακοπή νερού και διαδικτύου.

Μακρόν: Θα χρειαστούν δέκα χρόνια

Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος αριθμός νεκρών από τον άμαχο πληθυσμό ενισχύει τις φωνές ανώτερων αξιωματούχων ανά τον κόσμος προς το Ισραήλ για αλλαγή πολεμικής στρατηγικής. Ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε ηχηρή παρέμβαση από το Ντουμπάι και σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι έχει φτάσει η στιγμή που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα πρέπει να προσδιορίσει τον τελικό στόχο του πολέμου. «Εάν αυτός είναι η εξολόθρευση της Χαμάς, αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά. Όπως μεταδίδει από το Παρίσι η ανταποκρίτριά μας Ολυμπία Τσίπηρα, όταν ξεκινούσε για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ο Μακρόν ήλπιζε ότι θα μπορούσε να βασιστεί στη δυναμική της εκεχειρίας και την παρουσία των Αράβων ηγετών για να προωθήσει τις ιδέες του για «την επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας. Η άφιξή του όμως συνέπεσε με την επανέναρξη των εχθροπραξιών. Σκόπευε επίσης να συνομιλήσει και με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όπως είχαν συμφωνήσει, αλλά ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας τελικά απουσίαζε.

Επόμενος σταθμός του Γάλλου προέδρου ήταν το Κατάρ, ο Εμίρης του οποίου διαδραματίζει καίριο διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων και την κατάπαυση του πυρός. Αλλά πριν ανέβει στο αεροπλάνο για την Ντόχα χθες βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν θεώρησε ότι έφθασε η στιγμή να αλλάξει στάση στην μέχρι τότε αναμφισβήτητη υποστήριξη που παρείχε στον Νετανιάχου, η οποία του έχει κοστίσει αρκετά με τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο εσωτερικό. Έτσι με την ευκαιρία της τελευταίας συνέντευξης τύπου πριν αναχωρήσει, ύψωσε τον τόνο, ξεκινώντας με μια ερώτηση προς το έκπληκτο ακροατήριο: «Είναι κάποιος που πιστεύει ότι η ολοκληρωτική εξολόθρευση της Χαμάς, που θέλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι δυνατή»; Μπρος στην απόλυτη σιωπή συνέχισε: “Εάν αυτός είναι ο στόχος, ο πόλεμος θα διαρκέσει δέκα χρόνια”, τόνισε, καλώντας τις αρχές του Ισραήλ να “εξηγήσουν με ακρίβεια” ποια ακριβώς είναι η στόχευσή τους σε αυτόν τον πόλεμο.

“Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι”

Η απάντηση δεν άργησε να έλθει λίγο αργότερα το βράδυ διά στόματος του ίδιους του Νετανιάχου. «Η μάχη συνεχίζεται για τη νίκη», δήλωσε σε δική του συνέντευξη τύπου. Στην Γαλλία δεν αμφισβητείται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί και αναζητεί λύσεις. Αλλά η στρατηγική του όμως θεωρείται μπλεγμένη και οι αυτοσχεδιασμοί του σε διπλωματικό επίπεδο, τον έχουν αποδυναμώσει. Παράλληλα δεν διαθέτει κανέναν μοχλό πίεσης προς το Ισραήλ, με συνέπεια οι δυνατότητες της Γαλλίας, μεμονωμένα ως χώρας, να είναι μηδενικές. Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι μόνος του στις εκκλήσεις του. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις προειδοποίησε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. “Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι”, δήλωσε η Χάρις στους δημοσιογράφους στo περιθώριο της Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι. “Ειλικρινά, ο βαθμός του πόνου των αμάχων και οι εικόνες και τα βίντεο από τη Γάζαείναι συγκλονιστικά”, είπε χαρακτηριστικά. Από την Καλιφόρνια σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. “Το δίδαγμα δεν είναι ότι μπορείς να κερδίσεις έναν πόλεμο σε κατοικημένες περιοχές προστατεύοντας τους αμάχους”, είπε. “Το δίδαγμα είναι ότι μπορείς να κερδίσεις έναν πόλεμο σε αστικές περιοχές μόνο προστατεύοντας τους αμάχους”. Εάν οι ένοπλες δυνάμεις “οδηγήσουν τον άμαχο πληθυσμό στην αγκαλιά του εχθρού”, τότε μετατρέπουν “μια τακτική νίκη σε στρατηγική ήττα”, προειδοποίησε ο Όστιν.

Τέλος και ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία εκεχειρίας το συντομότερο δυνατόν. Από την πλευρά της ο εκπρόσωπος τύπου της Unicef Τζέιμς Έλντερ επέκρινε τις ισραηλινές επιθέσεις κατά την διάρκεια επίσκεψης στη Γάζα. «Όποιος το αποδέχεται αυτό είναι ο ίδιος ένοχος, η σιωπή είναι συνενοχή”, δήλωσε εμφανώς ταραγμένος με τρεμάμενη φωνή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είδε παντού παιδιά με σοβαρές εγκαύματα και τραύματα από θραύσματα. Μιλώντας στο BBC ο Μαρκ Ρέγκεφ, είπε: «”Καταβάλλουμε μέγιστες προσπάθειες, ίσως και πρωτοφανείς σε παρόμοιες συνθήκες. Το Ισραήλ έχει ορίσει συγκεκριμένες γειτονιές που αποτελούν στόχο επιθέσεων και προειδοποιεί εκ των προτέρων τους αμάχους εκεί να φύγουν».

Πηγή:dw

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments