Γεωπολιτικά

Με άδεια… χέρια κινδυνεύει να μείνει η Ουκρανία – Το σωσίβιο 50 δισ. ευρώ

Με άδεια… χέρια κινδυνεύει να μείνει η Ουκρανία – Το σωσίβιο 50 δισ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό των Βρυξελλών προκαλεί ανησυχίες στο Κίεβο

Με άδεια… χέρια κινδυνεύει να μείνει η Ουκρανία, σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, καθώς οι διαφωνίες για τα οικονομικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλούν ένα «σωσίβιο» 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κίεβο, την ώρα που η Ουγγαρία δεσμεύεται να ματαιώσει τις ενταξιακές συνομιλίες.

Οι αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ για τα χρήματα και το μέλλον της Ουκρανίας θέτουν σε κίνδυνο τις κρίσιμες δεσμεύσεις στο Κίεβο που δόθηκαν πριν από μήνες, τη στιγμή ακριβώς που ροή της αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς τη χώρα έχει σταματήσει απότομα σε ένα πολιτικά διχασμένο Κογκρέσο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν στους Financial Times ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμπλήρωση του κοινού προϋπολογισμού του μπλοκ – συμπεριλαμβανομένων 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία – πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους FT, οι προσπάθειες της ΕΕ για την επίτευξη συμβιβασμού παρεμποδίζονται από τη νίκη του ακροδεξιού κόμματος στις ολλανδικές εκλογές του περασμένου μήνα και την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που περιορίζει τον δανεισμό της κυβέρνησης . Μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα ήταν «πολύ, πολύ δύσκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτερος αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, το προτεινόμενο πακέτο 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν δυσκολεύεται να περάσει από το Κογκρέσο.

Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεσμεύτηκε και πάλι την Παρασκευή να ασκήσει βέτο στην έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δηλώνοντας στο δημόσιο ραδιόφωνο ότι «είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα πολλών κρατών μελών» και ότι η ένταξη μπορεί να είναι δυνατή μόνο σε «πολλά χρόνια από τώρα».

«Είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση για να τολμήσουμε να το πούμε, ανεξάρτητα από την πίεση που δεχόμαστε», είπε.

Η αποτυχία έγκρισης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, χωριστής διευκόλυνσης 20 δισ. ευρώ για αγορές όπλων και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο μετά την αποτυχία της καλοκαιρινής του αντεπίθεσης και την αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον της δυτικής υποστήριξης. Η Olha Stefanishyna, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ως «υπαρξιακή στιγμή» για τη χώρα της.

«Είναι κρίσιμο να παραμείνει η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία και εμείς οι Ευρωπαίοι να παίξουμε τον ρόλο μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου στους Financial Times.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τα πακέτα στήριξης των ΗΠΑ και της Ευρώπης θέτει σε κίνδυνο τη «μακροοικονομική σταθερότητα» της χώρας. Τα 50 δισ. ευρώ που προτείνει η ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν το Κίεβο φερέγγυο έως το 2027.

«Είναι μια στιγμή αλήθειας», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Αν λέτε ότι στέκεστε στο πλευρό της Ουκρανίας, πρέπει να προχωρήσετε μέχρι τέλους».

Η Γερμανία και άλλα κράτη έχουν δεσμευτεί να μην δώσουν στις Βρυξέλλες επιπλέον κεφάλαια πέρα ​​από αυτά που απαιτούνται για το Κίεβο, ενώ άλλα ζητούν επιπλέον μετρητά για ευαίσθητα εγχώρια ζητήματα όπως η μετανάστευση.

Το παζάρι του Όρμπαν Ο Όρμπαν αντιτίθεται επίσης στο πακέτο χρηματοδότησης. Αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν ότι έχει υποχωρήσει στο παρελθόν για τις αποφάσεις της Ουκρανίας και προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν έχει ένα τίμημα για τη στήριξή του, συμπεριλαμβανομένης της αποδέσμευσης μερικών από τα 22 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ που μπλοκάρονται από τις Βρυξέλλες λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν κοντά στο να ξεμπλοκάρει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Βουδαπέστη, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος είχαν ενισχύσει τη δικαστική ανεξαρτησία.

Ωστόσο, Ούγγροι αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Ουκρανίας και του ζητήματος των κεφαλαίων, και αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι αυτή τη φορά ο Ούγγρος ηγέτης φαίνεται πιο αμείλικτος.

«Υπάρχει πολλή ομίχλη που πρέπει να αρθεί τις επόμενες εβδομάδες. Και σήμερα έχει τόση ομίχλη που δεν βλέπω πολύ μακριά αυτό που έρχεται», είπε ο De Croo.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments