Πολιτική

Και το όνομα αυτής “Νέα Αριστερά”

Και το όνομα αυτής “Νέα Αριστερά”

Πηγή Φωτογραφίας: [365558] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα αποκαλυπτήρια του νέου σχηματισμού έγιναν απόψε, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Νέα Αριστερά” (Νέα) είναι, τελικά, η ονομασία που προκρίθηκε και υιοθετείται για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι 11 βουλευτές ανακοίνωσαν την ονομασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σχημάτισαν σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (4/12) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Πειραιώς. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε βολές εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποσχέθηκε ότι η Νέα Αριστερά θα δώσει το «παρών» στις ευρωεκλογές.

«Όλο αυτό που μας συμβαίνει τις τελευταίες μέρες μας έχει συγκινήσει. Μας γεμίζει χαρά, αλλά και με μεγάλη ευθύνη. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Κανένα ταξίδι δεν ξεκινά από το μηδέν. Γνωριζόμαστε. Η νέα ΚΟ απαρτίζεται από άνδρες και γυναίκες που έχει ο καθένας τη διαδρομή του. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες, στη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια. Θα είμαστε περήφανοι για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και θα είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μια σύγχρονη και ευρύχωρη Αριστερά

Το εγχείρημα που ξεκινάμε δεν αφορά την επιστροφή στο παρελθόν. Θέλουμε κάτι νέο. Μία Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη, που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Πιστεύουμε σε μία κοινωνία ισότητας. Γιατί μας εμπνέει το όραμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Η αριστερά βιώνει στρατηγική κρίση. Χρειαζόμαστε φιλόδοξο σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Αυτή είναι η συζήτηση που λείπει. Αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Αυτό αποτυπώθηκε με εμφατικότητα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ηγεσία που εκφράζει συντηρητικές και αντιφατικές θέσεις.

Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη θέτει τους όρους στη σημερινή συζήτηση και αυτό έχει επιπτώσεις. Η πολιτική της ΝΔ υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας. Η Δεξιά επενδύει στην εξουσία του παλιού.

Οι κοινωνίες της ισότητας είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτές και μόνο εγγυώνται την ειρήνη και την ευημερία.

Θέλουμε και μία Αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικές μάχες στο διαδίκτυο και θα προτείνει πραγματικές λύσεις, με ξεκάθαρη λογική και ξεκάθαρα μηνύματα.

Ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα

«Κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδηση μας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου. «Να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα που θα καταφέρει να αλλάξει τους συσχετισμούς. Γιατί εσείς πιστέψατε σε εμάς, πριν από εμάς», συνέχισε. Η τέως βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ εκθείασε τον επικεφαλής της «ΝέΑ», Αλέξη Χαρίτση, «που έχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας».

Συνέδεσε αυτό το πρώτο βήμα «με ένα άλλο πρώτο βήμα, αυτό που θα κινητοποιήσει όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, στην απογοήτευση και στην ανάθεση».

«Θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε», κατέληξε.

Για την υπερηφάνεια της Αριστεράς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «την περηφάνια της Αριστεράς και την εναντίωση στις κυρίαρχες πολιτικές».

Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε «καινούρια αρχή, αλλά δεν είναι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση του τι κάναμε. Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολτική. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να πάρει πρωτοβουλίες, να απαξιώσει την απαξίωση για την πολιτική».

Παρόντες στη μάχη του προϋπολογισμού

Αύριο θα σταλεί και η επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία οι 11 θα ανακοινώνουν τη συγκρότηση της ΚΟ και το όνομά της.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα δώσει το «παρών» στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που εισάγεται για διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια και πιθανότατα ο Αλέξης θα κάνει πρεμιέρα με την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ΚΟ. Μετά το φορολογικό νομοσχέδιο θα ακολουθήσει αμέσως μετά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments