Πολιτική

Νέα Αριστερά: Σε αναζήτηση του νήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς

Νέα Αριστερά: Σε αναζήτηση του νήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: [365555] ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο νέος σχηματισμός επιχειρεί να ανανεώσει το ρεύμα του αριστερού ριζοσπαστισμού.

Μέσα σε ένα γεμάτο Σεράφειο, ανακοινώθηκε όχι μόνο το όνομα του νέου κόμματος, αλλά και η κατεύθυνση που το νέο κόμμα φιλοδοξεί να ακολουθήσει. Το νέο κόμμα, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίση, ονομάζεται “Νέα Αριστερά” και έχει στόχο να είναι μια σύγχρονη, ριζοσπαστική και οικολογική αριστερά.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εμφανώς συγκινημένη αναφέρθηκε αρχικά στην αριστερή συνείδηση που επιβάλλει αυτή τη νέα αφετηρία. Αναφέρθηκε στον κόσμο της εργασίας, βασικό πολιτικό πεδίο παρέμβασης της Νέας Αριστεράς, αλλά και στη σημασία των ριζοσπαστικών οικολογικών προτάσεων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι πλέον κοινά αποδεκτή. ¨Μας πιστέψατε πριν σας πιστέψουμε εμείς¨, είπε, τονίζοντας ότι το βασικό μέλημα είναι η κινητοποίηση των αριστερών και προοδευτικών που έχουν αδρανήσει.

«Μπορούμε» κατέληξε η Έφη Ατσιόγλου πριν πάρει τον λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος με τον οποίον είχαν συνεργαστεί ως υπουργός και υφυπουργός Εργασίας αντίστοιχα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι ξεκινούν από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν. «Τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν», είπε και συνέχισε πως «δε συμβιβαζόμαστε με την παντοδυναμία της ΝΔ, ούτε και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να την αντιμετωπίσουν και δε νοσταλγούμε έτοιμες λύσεις».

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ως επικεφαλής της νέας ΚΟ, έθεσε τα θεμέλια του πολιτικού άξονα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και τεχνικά.

Στόχος είναι μια “ανοιχτόμυαλη” αριστερά που αγωνίζεται για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και έναν σοσιαλισμό του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία.

Στον 21ο αιώνα, η πολιτική πράξη επιβίωσης είναι κυριολεκτικά η “πράσινη” πολιτική και φαίνεται πως προβάλλεται από το νέο φορέα επειγόντως και δυναμικά. Η σημερινή επικράτηση της εναλλακτικής δεξιάς (alt – right) ή, αλλιώς, της πολιτισμικής δεξιάς θέτει νέες προκλήσεις για την αριστερά. Αυτή οφείλει να κινητοποιήσει εκ νέου τους πολίτες, αλλά μακριά από την ακροδεξιά, η οποία κερδίζει ταχύτατα κοινωνική απήχηση, και να επιμείνει στις θεμελιώδεις αξίες της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας. Και εδώ τίθεται ένα κομβικό ζήτημα για τη σύγχρονη Αριστερά: οι όροι της αντιπαράθεσης με την, επίσης σύγχρονη, κεντροδεξιά.

Με μία Αριστερά που, όπως καταγράφεται, μετασχηματίζεται σε κεντρώα – κεντροδεξιά δύναμη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και με μία άλλη (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) που αναμένει την περίφημη ωρίμανση των συνθηκών, η κεντροδεξιά διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη παίζει εν ου παικτοίς, χωρίς ουσιαστικό πολιτικό αντίπαλο. Εφαρμόζει ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ακολουθεί πολιτική “νόμου και τάξης”.  Και εδώ θα κριθεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, και ο ρόλος της Νέας Αριστεράς: να μετουσιώσει τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική δυναμική και σε ολοκληρωμένη πρόταση αριστερής, ριζοσπαστικής διακυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments