Πολιτική

Φορολογικό: Η ώρα του απολογισμού για την κυβέρνηση

Φορολογικό: Η ώρα του απολογισμού για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση μετρούν κέρδη και ζημίες.

Είναι σαφές πως ο εφησυχασμός είναι πηγή κινδύνων για την κυβερνητική πλειοψηφία και τον πρωθυπουργό.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής. Η πολιτική βάση για την αναγκαιότητά του είναι καθοριστική, καθώς το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών έχει δηλώσει μέχρι σήμερα εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, ενώ παράλληλα προβλέπονται και εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες και πιθανοί έλεγχοι για όσους δεν επιθυμούν την άμεση εφαρμογή του κατώτατου ορίου φορολογητέου εισοδήματος, αλλά οι πολιτικές και συντεχνιακές αντιδράσεις είναι έντονες.

Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις αυτές και επιμένει ότι, ακόμη και αν κάποιοι δειλιάσουν, η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί, καθώς θα ωφελήσει την πλειοψηφία του κοινωνικού σώματος. Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι να μετρήσει τα κέρδη και τις απώλειες σε πολιτικό επίπεδο από την αρχική της αντιπαράθεση με αυτή την επαγγελματική κατηγορία. Η κατηγορία αυτή αποτέλεσε προνομιακό πεδίο για τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, ειδικά σε σχέση με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19. «Αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το αν θα υπάρξει πολιτικό κόστος θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να λάβει σήμερα το λόγο στο Κοινοβούλιο.

Τα κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν σημασία στις απόψεις των πολιτών, οκτώ στους δέκα από τους οποίους σε δημοσκοπήσεις παραδέχονται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν. Τα στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το νέο πλαίσιο θα οδηγήσει σε δικαιότερη φορολόγηση και θα προωθήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και όχι την ατομική αντίθεση των θιγόμενων.

Ωστόσο, κεντρικό σημείο διαφωνίας είναι ότι τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα επιστραφούν στην κοινωνία, επισημαίνοντας ότι οι προϋπολογισμοί για την υγεία και την παιδεία έχουν ήδη αυξηθεί κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτηθούν από τα πρόσθετα έσοδα του νέου φορολογικού συστήματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως το πολιτικό κόστος θα αντισταθμιστεί από ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμιστικών σχεδίων ή αλλιώς οι μεταρρυθμίσεις θα διατηρήσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Τα κυβερνητικά στελέχη επίσης πεπεισμένα ότι το αποτύπωμα των μεταρρυθμίσεων αλλάζει σταδιακά, αλλά και η συνολική εικόνα του κράτους και, κυρίως, της οικονομίας, η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα είναι θετική για τους πολίτες.

Οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, οι νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας και η μείωση του κόστους δανεισμού του κράτους μπορούν να διευκολύνουν τη ροή κεφαλαίων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους πολίτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments