Πολιτική

Νέα Αριστερά: Τα πρώτα βήματα του νέου φορέα

Νέα Αριστερά: Τα πρώτα βήματα του νέου φορέα

Πηγή Φωτογραφίας: [365558] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ 11 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι πρώτες κινήσεις του καινούργιου σχηματισμού.

Το νέο πολιτικό κόμμα «Νέα Αριστερά» απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ζητώντας τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κ.Ο Αλ. Ο Χαρίτσης επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη και στη νέα ηγετική ομάδα του Σύριζα.

Όπως ανακοινώθηκε, νέος Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, και γενική γραμματέας είναι η Πέτη Πέρκα. Πρόκειται για την ΚΟ που δραστηριοποιείται στην υφιστάμενη Βουλή.

Η δήλωση, που υπογράφεται από 11 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαβαστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής». Ο εισηγητής θα οριστεί αμέσως μετά το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζουμε ότι η καινούργια Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελείται από τους βουλευτές Σία Αναγνωστόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζειμπεκ, Νάσος, Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιουρ  Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Έτσι, η παρούσα Βουλή αποτελείται πια από εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες, με τη Νέα Αριστερά να κατέχει την έβδομη θέση από τη σκοπιά της κοινοβουλευτικής ισχύος:  ΝΔ 158 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, ΚΟ Σπαρτιάτες 11, ΚΟ Νέα Αριστερά 11, ΚΟ Νίκη 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, ενώ 3 έδρες καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι βουλευτές.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέρριψε τις ευθύνες για τη διάσπαση του κόμματος στον Στέφανο Κασσελάκη και στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «που θεωρεί ότι με μια άμορφη πολιτική παρουσία μπορεί να αντιμετωπίσει την επελαύνουσα Δεξιά».

Παράλληλα, «άδειασε» τον Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτησή του περί «πολυκερματισμού της Αριστεράς». Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στελεχών, καθώς σήμερα αποχώρησαν ακόμη 37 στελέχη.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν το κόμμα θα ήταν θετικό ως προς το να υποδεχθεί τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «το κόμμα μας είναι μια νέα προσπάθεια, δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως όλοι μας κουβαλάμε την κληρονομιάς μας, κουβαλάμε και την πορεία μας σε αυτό το χώρο για πάρα πολλά χρόνια, τον χτίσαμε αυτό το χώρο εδώ και είκοσι χρόνια από εκεί και πέρα όμως κάνουμε μια νέα προσπάθεια και μια νέα αρχή με τη Νέα Αριστερά».

Στο ίδιο πλαίσιο καλεί σε ενότητα με συλλογικότητες, πολίτες και κινήματα από τον οικολογικό χώρο και τη ριζοσπαστική αριστερά.

Ο κ. Χαρίτσης διαπίστωσε αντιπολιτευτικό κενό, λέγοντας πως «δυστυχώς δεν υπάρχει μια σοβαρή, μια τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπρόταση από την μεριά της αντιπολίτευσης, μια πρόταση εναλλακτική η οποία να δίνει διέξοδο στους πολίτες. Φιλοδοξούμε με την προσπάθειά μας να διατυπώσουμε αυτή την πρόταση».

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν υπάρχουν περιθώρια πολιτικού διαλόγου και προγραμματικών συγκλίσεων με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χαρίτσης κατέληξε, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πέταξε την απλή αναλογική στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, «αλλά επειδή πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προγραμματικής συνεννόησης των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμενων. Όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική δύναμη και όποιος θέλει επί της ουσίας να αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη σήμερα Δεξιά πρέπει αυτό να το αποδείξει με πράξεις. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments