Αθλητισμός

Δεν άντεξε η Μποταφόγκο: Από τα όνειρα για πρωτάθλημα με +13 στην τρίτη θέση

Δεν άντεξε η Μποταφόγκο: Από τα όνειρα για πρωτάθλημα με +13 στην τρίτη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Η Μποταφόγκο δεν άντεξε τελικά το βάρος της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος Βραζιλίας μετά από 28 ολόκληρα χρόνια και «κατέρρευσε» από την κορυφή, με την κατάρα να συνεχίζει να «στοιχειώνει» τα όνειρα των Botafoguenses.

Ήταν πρωτοπόρος για 31 αγωνιστικές, όμως δεν άντεξε την πίεση

Η Μποταφόγκο δεν άντεξε τελικά το βάρος της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος Βραζιλίας μετά από 28 ολόκληρα χρόνια και «κατέρρευσε» από την κορυφή, με την κατάρα να συνεχίζει να «στοιχειώνει» τα όνειρα των Botafoguenses.

Ο σύλλογος από το Ρίο ήταν πρωτοπόρος για 31 αγωνιστικές του Brasileirao και βρέθηκε 13 πόντους μπροστά, αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει τελικά την κούπα. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Δεν θα είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά που μια ομάδα, η οποία προηγείτο στη βαθμολογία καταλήγει να χάνει τον τίτλο τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό που έγινε το 2023 στη Βραζιλία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ο τρόπος με τον οποίο η ιστορική ομάδα από το Ρίο ντε Τζανέιρο έχασε την πρωτιά μέσα από τα… πόδια της ξεπέρασε τα σύνορα της Βραζιλίας, προς βαθιά θλίψη των πολύπαθων οπαδών της και τη χαρά των αντιπάλων της. Το πρωτάθλημα τελείωσε με την Παλμέιρας του Αμπέλ Φερέιρα να το κατακτά και την Μποταφόγκο να τερματίζει στο -6 από την κορυφή.

Η έκπληξη στην αρχή

Η Μποταφόγκο δεν βρισκόταν στη λίστα των φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην αρχή της σεζόν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου «AFP». Η «δυνατή» Παλμέιρας του πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα, καθώς και οι Φλαμένγκο και Ατλέτικο Μινέιρο ήταν τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτησή του.

Όμως οι Καριόκας της Μποταφόγκο, μια ομάδα χωρίς καταξιωμένους παίκτες, έκαναν ένα συντριπτικό ξεκίνημα: 13 νίκες στα πρώτα 15 παιχνίδια, κάτι που αποτέλεσε ρεκόρ για την τρέχουσα μορφή του Brasileirao. Αποτέλεσε επίσης έκπληξη καθώς επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία πέρυσι και βρισκόταν σε διαδικασία μεταμόρφωσης αφού αγοράστηκε, τον Μάρτιο του 2022, από τον Αμερικανό μεγιστάνα Τζον Τέξτορ, ιδιοκτήτη των Λυών και Κρίσταλ Πάλας.

Η ψευδαίσθηση και η πραγματικότητα… συγκρούστηκαν

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από ιστορίες σπουδαίων ξεκινημάτων που καταλήγουν σε γιγαντιαίες αποτυχίες. Αλλά η ομάδα της Μποταφόγκο έμοιαζε διαφορετική. Στο τέλος του πρώτου γύρου μάζεψε 47 βαθμούς από τους 57 πιθανούς. Ήταν 13 πόντους μπροστά από την Παλμέιρας (2η) και την Γκρέμιο (3η), 15 από τη Φλαμένγκο (5η) και 20 από την Ατλέτικο Μινέιρο (10η).

Ήταν περήφανη που είχε παίκτες κλάσης όπως ο τερματοφύλακας Λούκας Περί, ο αμυντικός Αντριέλσον, ο μέσος Εντουάρντο και ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, Τικίνιο Σοάρες, ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. «Οι παίκτες δεν ζουν μέρα με τη μέρα, ανυπομονούν για το αύριο, για να κερδίσουν και να είναι πρώτοι», τόνισε τότε ο προπονητής της ομάδας, Λουίς Κάστρο.

Το πρώτο «καμπανάκι», η αποχώρηση του προπονητή

Ο Πορτογάλος Λουίς Κάστρο κάθισε στον πάγκο της για 12 αγωνιστικές, τον Ιούνιο, όταν έφυγε απροσδόκητα για να προπονήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αλ-Νασρ, ο συμπατριώτης του Μπρούνο Λάγκε, πρώην προπονητής της Μπενφίκα και της Γουλβς, ανέλαβε την 16η αγωνιστική με μια κάθετη πρόταση παιχνιδιού, διαφορετική από το παιχνίδι κατοχής του Κάστρο. Τα φέουδα των Botafoguenses άρχισαν να κλονίζονται: τραυματισμοί, αδύναμες επιδόσεις των παικτών και πτώση αριθμών, με 13 βαθμούς στους 30 κατά τη διάρκεια της θητείας του Λάγκε.

Η αρμονία μεταξύ των ποδοσφαιριστών και της τεχνικής ηγεσίας «έσπασε» και το άνετο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μειώθηκε δρμαατικά. Οι οπαδοί άρχισαν να είναι ανήσυχοι. Όταν απολύθηκε ο Πορτογάλος στις αρχές Οκτωβρίου, η Μπραγκαντίνο (2η) ήταν επτά πόντους πίσω, η Παλμέιρας (3η) και η Γκρέμιο (4η) ήταν οκτώ και η Φλαμένγκο (5η) ήταν εννέα. «Ήρθε θέλοντας να επιβάλει το στιλ παιχνιδιού του και να γίνει πρωταθλητής, δυστυχώς δεν το κατάφερε. Αλλά προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να το κάνουμε να λειτουργήσει», είπε τότε ο μέσος της ομάδας, Εντουάρντο.

Η απότομη προσγείωση

Ανήσυχος και πιεσμένος ο Τέξτορ επέλεξε μια… σπιτική λύση, τον τεχνικό βοηθό του Λούσιο Φλάβιο. Ούτε αυτό λειτούργησε και στη Βραζιλία γινόταν ήδη λόγος ότι ήταν άπειρος για την ευκαιρία που του δόθηκε.

Υπό τις διαταγές του Φλάβιο, η Μποταφόγκο έχασε το προβάδισμα απέναντι στην Παλμέιρας την 34η αγωνιστική, μετά από ένα κακό σερί στο οποίο μόλις κέρδισε εννέα βαθμούς σε οκτώ αγώνες. Ο Τέξτορ, ο οποίος απέδωσε τις αποτυχίες σε φερόμενη «διαφθορά» του διαιτητή, έπαιξε το τελευταίο του χαρτί προσλαμβάνοντας έναν έμπειρο άνδρα, τον Τιάγκο Νούνες, με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν για το πρωτάθλημα.

Ο πόνος της… απώλειας

Η απώλεια ενός τίτλου είναι πάντα επώδυνη. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχασαν τις πολυάριθμες ευκαιρίες που είχαν για να ανατρέψουν την Παλμέιρας και να σηκώσουν το τρόπαιο ήταν αλάτι στην πληγή για τους οπαδούς του Albinegros.

Ειδικά αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο, με τους Φλάβιο και Νούνες στον πάγκο, που τους χάρισε το παρατσούκλι του συλλόγου «mais pipoqueiro do Brasil», μια βραζιλιάνικη έκφραση που αναφέρεται στην ομάδα με «κρύο στήθος», που δεν ιδρώνει τη φανέλα της και δεν εμφανίζεται όταν πρέπει να το κάνει.

Κόντρα σε Παλμέιρας και Γκρέμιο προηγήθηκαν με 3-1, αλλά κατάφεραν να χάσουν με 4-3. Η Μπραγκαντίνο την ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του αγώνα και η Σάντος στο 90ο λεπτό. Το χειρότερο, ίσως, συνέβη την προτελευταία αγωνιστική απέναντι στην Μπραγκαντίνο. Ο γνώριμός μας από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, Τικίνιο Σοάρες έγραψε το 1-0 από το σημείο του πέναλτι, στο 90+6′ επί της υποβιβασμένης και «μαθηματικά» Κοριτίμπα αλλά ισοφαρίστηκε και πάλι στις καθυστερήσεις.

Κάπως έτσι πραγματοποιήθηκε η… κατάρρευση της Μποταφόγκο από την κορυφή και το +13, στην 5η θέση και το -6 από την πρωταθλήτρια Παλμέιρας.

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments