Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Σε ένα καθοδικό σερί επτά εβδομάδων

Πετρέλαιο: Σε ένα καθοδικό σερί επτά εβδομάδων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση 2,3% στα 75,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 70,67 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,5%. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση 2,3% στα 75,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 70,67 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,5%. 

Πτώση για έβδομη διαδοχική εβδομάδα παρουσίασαν οι τιμές πετρελαίου για πρώτη φορά σε διάρκεια πέντε ετών, καθώς επικρατούν έντονες ανησυχίες για πλεόνασμα προσφοράς, παρότι οι τιμές σημείωσαν άνοδο σήμερα αφού Σαουδική Αραβία και Ρωσία ασκούν παρασκηνιακές πιέσεις στις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ να προβούν σε περικοπές της παραγωγής.

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση 2,3% στα 75,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 70,67 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,5%.

Στήριξη προσέφεραν και τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ το οποίο βελτιώθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Δεκέμβριο, εξέλιξη που έγινε με ικανοποίηση δεκτή από τους αξιωματούχους της Fed.

Την ίδια στιγμή, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγοί πετρελαίου στον πλανήτη απηύθυναν έκκληση σε όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να ενωθούν μαζί τους και να συμβάλουν στη μείωση της παραγωγής λίγες μόλις ημέρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση των υπουργών Πετρελαίου των χωρών μελών του καρτέλ την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα σε μία συνολική μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ωστόσο, η αγορά ανησυχεί ότι ορισμένα μέλη ενδεχομένως να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η άνοδος των τιμών στη σημερινή συνεδρίαση ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά έχει βρει μία σταθερά προς το παρόν, αφού υποχώρησε επί έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, ανέφερε ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group.

Oι τιμές brent και αργού διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου την Πέμπτη σε μία ένδειξη ότι η αγορά έχει αυτή τη στιγμή υπερβολική προσφορά. Το brent υποχώρησε 3,9% αυτή την εβδομάδα και το αργό 4,2%, στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε διάρκεια πέντε εβδομάδων.

Στην πτώση οδήγησαν και τα στοιχείων των τελωνειακών αρχών στην Κίνα που έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού το Νοέμβριο μειώθηκαν 9% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς τα υψηλά αποθέματα, οι εξασθενημένοι δείκτες για την οικονομία και η μείωση των παραγγελιών οδήγησαν σε συρρίκνωση της ζήτησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments