Πολιτική

Τσιόδρας: Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο

Τσιόδρας: Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη αλλά και για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν κατά της οπαδικής βίας μίλησε το πρωί της Δευτέρας (11/12) ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. «Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο» επισήμανε.

«Υπήρχε κάποιος καθοδηγητής στην όλη υπόθεση. Αυτό δεν έχει να κάνει με αθλητική βία, αυτό παραπέμπει σε συμμορία» είπε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη αλλά και για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν κατά της οπαδικής βίας μίλησε το πρωί της Δευτέρας (11/12) ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. «Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο» επισήμανε.

«Θα πρέπει να δούμε τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί και κατά πόσον τηρούνταν, αλλά χρειάζονται πρόσθετα μέτρα» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Υπεύθυνες για να εφαρμοστούν τα μέτρα είναι οι ΠΑΕ», είπε και τόνισε ότι «Σαφέστατα θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο οι ΠΑΕ και πρέπει να αναλάβουν. Οι ΠΑΕ πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο».

«Ένας άνθρωπος 31 ετών να χαροπαλεύει από το χέρι ενός παιδιού»

«Δεν πρόκειται εγώ να κάνω τις ανακοινώσεις. Θα γίνουν το μεσημέρι. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι το εξής: ότι έχουμε ένα τραγικό γεγονός. Ένας άνθρωπος 31 ετών να χαροπαλεύει από το χέρι ενός παιδιού 18 χρονών, όπως τουλάχιστον ο ίδιος έχει ομολογήσει. Επίσης, έχει πει ότι υπήρχε κάποιος καθοδηγητής ή καθοδηγητές στην όλη υπόθεση, ότι την φωτοβολίδα του την έδωσε κάποιος. Αυτό δεν έχει να κάνει με αθλητική βία, αυτό παραπέμπει σε συμμορία. Είναι απολύτως σαφές και δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Το είχαμε δει και στις δύο δολοφονίες, που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, που δεν είχαν γίνει εντός αθλητικών χώρων, είχαν γίνει εκτός, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες, οι οποίες λειτουργούν πολύ πολύ οργανωμένα, λειτουργούν ως συμμορίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι καθοδηγητές. Δεύτερον, πώς χρηματοδοτούνται αυτές οι ομάδες. Γιατί λέει (ο 18χρονος) ότι τις φωτοβολίδες και όλα αυτά τα είχαν κάποιοι έξω από το γήπεδο και τους τα έδωσαν.

Επειδή γίνεται έλεγχος από την αστυνομία για να μπει κανείς στο γήπεδο, τα είχαν απ’ έξω. Τους είπαν “ελάτε έξω”, προκειμένου να συγκρουστούν με την αστυνομία. Όλο αυτό, λοιπόν, παραπέμπει αλλού και δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό. Επίσης, είναι υπόθεση της αστυνομίας προφανώς και της δικαιοσύνης, προκειμένου να δούμε τι γίνεται με αυτές τις συμμορίες. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μεγάλη ευθύνη και στις ΠΑΕ για τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένα τα γήπεδα και για τις συνθήκες ασφαλείας, που υπάρχουν εκεί, αλλά και το πόσο με δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς τροφοδοτείται αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης, βίας κ.λπ. Εδώ πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» επισήμανε.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Δημήτρης Τσιόδρας ανέφερε ότι «δεν πέρασαν μήνες και άρα σημαίνει ότι θα πρέπει τα μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί τότε, να δούμε κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί, γιατί αλλού έχουν εφαρμοστεί, αλλού δεν έχουν εφαρμοστεί και δεύτερον φαίνεται ότι χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα».

Όσο για το ποιοι εφαρμόζουν τα μέτρα, είπε: «Είναι υπεύθυνες οι ΠΑΕ σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να εφαρμοστούν. Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχει η επιτήρηση της πολιτείας, ο ρόλος της αστυνομίας. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι αλληλένδετα».

«Η ιστορία είναι ότι θα πρέπει επί της ουσίας να δούμε πώς δεν θα δρουν στο χώρο κυρίως του ποδοσφαίρου, όχι τόσο των άλλων αθλημάτων, ομάδες, οι οποίες λειτουργούν εν είδει συμμορίας και δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό και με το μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων, που πηγαίνει στο γήπεδο, προκειμένου να δει μπάλα και όχι να κάνει αυτά που είδαμε» επισήμανε ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Όσο για τη σημερινή κινητοποίηση, που ζητούν οι αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα να μην είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των γηπέδων, απάντησε: «Το να μην έχει η αστυνομία ευθύνη για την ασφάλεια των γηπέδων, να υπάρχουν κάποιοι χώροι στους οποίους/από τους οποίους βγαίνει έξω η αστυνομία, δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σαφέστατα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο, μεγαλύτερο ρόλο οι ΠΑΕ. Γιατί; Γιατί τα γήπεδα ανήκουν σε συγκεκριμένες ΠΑΕ. Έχουν την ευθύνη συγκεκριμένης αθλητικής διοργάνωσης. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που άλλος πληρώνει εισιτήριο, θα πρέπει η ΠΑΕ, η επιχείρηση δηλαδή, να φροντίσει και για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο. Σαφέστατα θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την υπόθεση» ξεκαθάρισε.

«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή υπάρχει σε κάποιες οργανωμένες ομάδες, οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου. Δεν λειτουργούν ούτε στο χόκεϊ ούτε στο πόλο. Εκεί εντοπίζονται οι οργανωμένες ομάδες, οι οποίες διαρκώς δημιουργούν επεισόδια. Και το λέω και πάλι, γιατί είναι ευθύνη όχι μόνο της αστυνομίας. Είναι ευθύνη των ΠΑΕ, μεγαλύτερη από αυτή που έχουν αναλάβει σήμερα, προκειμένου αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. Γιατί; Γιατί υπάρχουν δηλώσεις, τις είδατε και την προηγούμενη βδομάδα, που τροφοδοτούν το κλίμα αντί να ρίχνουν/αντί να προσπαθούν να το πουν ακριβώς. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι οπλίζουν αυτά τα χέρια και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το λέω και πάλι: δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Δεν έχει καμία σχέση με τους φιλάθλους και τη φίλαθλη ιδέα. Πρόκειται για συμμορίες, οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο κάποιων συγκεκριμένων αθλημάτων» δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα είπε ότι «σαφέστατα υπάρχει επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο και από τις δύο πλευρές».

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για θετική ατζέντα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αφελείς. Οι μεγάλες διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν και εκφράζονται σε κάθε επίπεδο. Δεν σημαίνει όμως ότι οι διαφωνίες θα πρέπει κάθε φορά να οδηγούν σε κρίσεις και να είμαστε διαρκώς στο κόκκινο».

«Θέλουμε να έχουμε ήρεμα νερά και να μην οδηγούμαστε σε κρίσεις», ανέφερε, «και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα μεγάλα θέματα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

«Είναι μία διαδικασία που θέλει χρόνο και κλίμα εμπιστοσύνης, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Δεν έχει υπάρξει υποχώρηση στις θέσεις της Ελλάδας», ξεκαθάρισε.

«Δεν είναι μπρα ντε φερ Ελλάδας – Αλβανίας. Ο Φρέντι Μπελέρης βρίσκεται στη φυλακή εδώ και αρκετούς μήνες, δεν του δίνεται καν η δυνατότητα να ορκιστεί (σ.σ. δήμαρχος), κάτι που δεν έχει να κάνει με αυτά για τα οποία κατηγορείται. (…) Από εκεί και πέρα πρόκειται για ένα ζήτημα μη σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του πέρα από τα πολιτικά, δηλαδή της τακτικής που ακολουθεί απέναντι στην ελληνική μειονότητα, το οποίο έχει έρθει ενώπιον ευρωπαϊκών οργάνων από την Ελλάδα σε κάθε επίπεδο και σε επίπεδο Συμβουλίου και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε επίπεδο επιτροπών, προκειμένου να τονίσουμε σε κάθε έναν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας» είπε, κλείνοντας αναφερόμενος στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments