Policy Briefs

Πόλεμος στη Γάζα: Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ διερευνούν εναλλακτικές λύσεις

Πόλεμος στη Γάζα: Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ διερευνούν εναλλακτικές λύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Αν γίνει πράξη, η πρωτοβουλία θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια πρόταση που ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Josep Borrell περιέγραψε ως μεταπολεμικό οδικό χάρτη σε προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται στη Γάζα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν  πιθανές ενέργειες ως απάντηση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση των οικονομικών της τρομοκρατικής ομάδας και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε Ισραηλινούς εποίκους που πραγματοποιούν πράξεις βίας στην Δυτική τράπεζα.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επισημάνει τις βαθιές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την ευρύτερη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μεταξύ περισσότερων φιλοπαλαιστινιακών μελών, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία. , και άνευ όρων υποστηρικτών του Ισραήλ, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. .

Ένα έγγραφο, που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και εστάλη στα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα, περιγράφει ένα ευρύ φάσμα μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στον πόλεμο και επιχειρεί να « συγκεντρωθούν όλες οι επιλογές σε ένα ενιαίο κείμενο». για να συζητήσουν τα κράτη μέλη, είπαν στο Euractiv άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

«Αναζητούμε μια κατευθυντήρια γραμμή από τα κράτη μέλη », είπαν.

“Κάποια διατύπωση [στο έγγραφο] για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) θα είναι υπερβολική για ορισμένους “, αναγνώρισε εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ είπε ότι ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προχωρήσουν. συμφωνήσουν σε μια κατευθυντήρια γραμμή για περαιτέρω εργασία.

Το έγγραφο της ΕΥΕΔ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια πρόταση που ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Josep Borrell περιέγραψε ως μεταπολεμικό οδικό χάρτη σε προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. την Ένωση τον Νοέμβριο.

Μεταξύ των στοιχείων που θα συζητηθούν είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, πιθανές πρόσθετες συνεισφορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σταθεροποίηση της Γάζας, μεγαλύτερη διπλωματική προσπάθεια για λύση δύο κρατών και η « αναζωογόνηση» της Παλαιστινιακής Αρχής.

Επιπλέον, ενώ η Χαμάς βρίσκεται ήδη στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία έχει στην ΕΕ πρέπει να δεσμευτούν, το έγγραφο προτείνει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προχωρήσουν περαιτέρω επιτιθέμενοι στα οικονομικά της Χαμάς και στην παραπληροφόρηση.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή (8 Δεκεμβρίου) ότι είχε προσθέσει τον Μοχάμεντ Ντέιφ, γενικό διοικητή των Ταξιαρχιών al Qassam, στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, και τον αναπληρωτή του, Marwan Issa, στον κατάλογο κυρώσεων κατά της τρομοκρατίας. Αυτά τα δύο ονόματα προστέθηκαν στα ονόματα άλλων 13 ατόμων και 21 οντοτήτων των οποίων τα κεφάλαια και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ δεσμεύτηκαν.

Επιπλέον, ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell, εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την αύξηση της βίας από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Ισραηλινών εποίκων.Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ΕΕ σημείωσε ότι η βία από τους εποίκους στη Δυτική Όχθη έχει ενταθεί από ήδη υψηλό επίπεδο και ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού γίνονται πιο συχνές, με 219 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται στην περιοχή αυτή από τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο αριθμός των νεκρών στην Παλαιστίνη μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει ξεπεράσει τους 18.000 και περισσότεροι από 49.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Το έγγραφο προτείνει ότι η απάντηση της ΕΕ στη σύγκρουση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις εντός του μπλοκ για τους υπεύθυνους για τη βία στη Δυτική Όχθη, καθώς και άλλες κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γαλλία είχε προηγουμένως υποστηρίξει τη λήψη παρόμοιων μέτρων, λέγοντας τον περασμένο μήνα ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τέτοιες επιλογές, ενώ το Βέλγιο δήλωσε σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα “εξτρεμιστών εποίκων που διαπράττουν βία” .

Ωστόσο, οι διπλωμάτες της ΕΕ αμφιβάλλουν εάν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί η ομοφωνία που απαιτείται για την επιβολή απαγορεύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, ειδικά επειδή κράτη μέλη όπως η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία δεν είναι υπέρ αυτών.

Ορισμένοι, ωστόσο, έχουν προτείνει ότι η απόφαση της περασμένης εβδομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου υποστηρικτή του Ισραήλ, να επιβάλει απαγόρευση βίζας σε όσους εμπλέκονται στη βία στη Δυτική Όχθη, που εξετάζεται επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν παρόμοια μέτρα. .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments