Ελλάδα

«Εξευτελιστικό φιλοδώρημα», χαρακτήρισαν ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ την ειδική αποζημίωση προσωπικού της Αστυνομίας

«Εξευτελιστικό φιλοδώρημα», χαρακτήρισαν ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ την ειδική αποζημίωση προσωπικού της Αστυνομίας

Πηγή Φωτογραφίας: Με την Πανελληνια Ομοσπονδια Αστυνομικων Υπαλληλων(ΠΟΑΣΥ) συναντηθηκε σημερα η Προεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωφη Γεννηματα--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Φανταστείτε ότι στον ίδιο αγώνα, ένας υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι, αμείβεται κατ΄ελάχιστο με 50 ευρώ και του αστυνομικού του δίνετε φιλοδώρημα 30 ευρώ. Πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί η επικινδυνότητα», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ.

«Εξευτελιστικό φιλοδώρημα», χαρακτήρισαν ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ την ειδική αποζημίωση προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που απασχολείται σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων, όπως αυτή προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάςμ ανέφερε ωστόσο ότι η ειδική αποζημίωση ήταν «πάγιο αίτημα», που τη ζητούσαν οι αστυνομικοί εδώ και χρόνια. Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε δε, ότι στο τέλος του μήνα, οπότε και δίνεται προκαταβολικά ο μισθός, οι αστυνομικοί θα δουν πέντε αυξήσεις να αποτυπώνονται στις αποδοχές του Ιανουαρίου του 2024.

«Από 1.1.2024 -τέλος του μήνα ο μισθός δίνεται προκαταβολικά- υπάρχουν πέντε αυξήσεις στους ένστολους, πέρα από την οριζόντια αύξηση: το επίδομα παιδιού, το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας αυξάνεται, τα οδοιπορικά και τα έξοδα διανυκτέρευσης, που ψηφίζονται τώρα, και επίσης θα πάρουν το επίδομα ευθύνης και το μέτρο της ειδικής αποζημίωσης, το οποίο είναι σαν τα οδοιπορικά, για όταν γίνεται τέτοιο αθλητικό γεγονός», είπε ο κ. Πετραλιάς.

Προηγουμένως, στο πλαίσιο της διαδικασίας ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος, αναφέρθηκε στην εν λόγω διάταξη, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί έχουν αξιοπρέπεια και δεν είναι επαίτες. «Σε ό,τι αφορά το άρθρο 80 και το νέο πάρεργο, αναφέρομαι στην άμεση εμπλοκή του αστυνομικού σώματος στα γήπεδα, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αστυνομικοί έχουν αξιοπρέπεια, οι αστυνομικοί δεν είναι επαίτες. Αλήθεια ποιος είναι αυτός ο σοφός που αξιολόγησε τη ζωή του αστυνομικού και την όρισε στα 30 αργύρια. Κατ΄ιδίαν, συνομολογείτε, χωρίς καμία κομματική εξαίρεση, ότι το λειτούργημα του αστυνομικού είναι πολύ επικίνδυνο. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν το θεσμοθετείτε. Για πόσο ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να μας κοροϊδεύετε; Πραγματικά λυπάμαι», είπε ο κ. Γερακαράκος. Παράλληλα όμως χαιρέτισε τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, για τη χιλιομετρική αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης των αστυνομικών σε υπηρεσία. «Το χαιρετίζουμε. Ήταν αίτημα μας από το 2015 που βρήκε δικαίωση. Αργήσατε όμως», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Ανδρέας Βέλλιος, υπογράμμισε ότι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και όχι οι διοργανωτές όλων αυτών των αθλητικών εκδηλώσεων, οι ΠΑΕ, οι ΚΑΕ και οι άλλης μορφής εταιρείες. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ο φορολογούμενος να επιβαρύνεται και μάλιστα σε μια περίοδο μαστιζόμενη από την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους ζωής. Να τον επιβαρύνουμε κι άλλο για να κάνουμε το έργο κάποιων ιδιωτικών εταιρειών. Επιπλέον θα πρέπει να πούμε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να νομοθετήσουν την επαναφορά της διάταξης για την είσπραξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του 5% των εισιτηρίων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων των αστυνομικών. Είναι εξευτελιστικό αυτή τη στιγμή το ποσό των 30 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, πόσο μάλλον για τον αστυνομικό που πλέον αποδεδειγμένα στα γήπεδα παίζει τη ζωή του. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει και πλαφόν και στο ποσό και στους δικαιούχους», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ και υπογράμμισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί το επικίνδυνο της εργασίας του αστυνομικού, «την ώρα που η Πολιτεία ψάχνει για φιλοδωρήματα».

«Φανταστείτε ότι στον ίδιο αγώνα, ένας υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι, αμείβεται κατ΄ελάχιστο με 50 ευρώ και του αστυνομικού του δίνετε φιλοδώρημα 30 ευρώ. Πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί η επικινδυνότητα», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς είπε ότι σε καμία περίπτωση αυτό το βοήθημα δεν είναι αντισταθμιστικό, ως προς την επικινδυνότητα. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι αντισταθμιστικό της επικινδυνότητας. Και ούτε επρόκειτο να το λέγαμε αυτό. Μάλιστα η συγκεκριμένη ενίσχυση είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πολύ πριν (σ.σ. τα γεγονότα στου Ρέντη), αρκετά προηγούμενα. Μάλιστα ήταν στη διαβούλευση, από την 1η Δεκεμβρίου, που ανέβηκε το νομοσχέδιο. Άρα δεν συνδέεται με τα γεγονότα», είπε ο κ. Πετραλιάς και πρόσθεσε: «Η ιδέα είναι πως όταν αναλαμβάνουν υπηρεσία οι αστυνομικοί και πηγαίνουν σε ένα γήπεδο της επαρχίας να φυλάξουν, παίρνουν 30 ευρώ οδοιπορικά, ενώ αν πηγαίνανε στο Καραϊσκάκη ή στο ΟΑΚΑ, δεν παίρνανε 30 ευρώ οδοιπορικά. Και κάνανε την ίδια δουλειά». Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε πως αν οι αστυνομικοί πηγαίνουν υπηρεσία σε απομακρυσμένη τοποθεσία, θα παίρνουν συν 30 ευρώ οδοιπορικά. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επικινδυνότητα», είπε ο κ. Πετραλιάς και πρόσθεσε ότι «από 1.1.2024 -τέλος του μήνα, ο μισθός δίνεται προκαταβολικά- υπάρχουν πέντε αυξήσεις στους ένστολους, πέρα από την οριζόντια αύξηση: το επίδομα παιδιού, το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας αυξάνεται, τα οδοιπορικά και τα έξοδα διανυκτέρευσης, που ψηφίζονται τώρα, και επίσης θα πάρουν το επίδομα ευθύνης και το μέτρο της ειδικής αποζημίωσης, το οποίο είναι σαν τα οδοιπορικά, για όταν γίνεται τέτοιο αθλητικό γεγονός». Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε παράλληλα πως «η ειδική αποζημίωση ήταν πάγιο αίτημα και τη ζητούσαν πολλοί αστυνομικοί και είναι και σωστό».

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει περιληφθεί διάταξη (άρθρο 37) για τη χιλιομετρική αποζημίωση και έξοδα διανυκτέρευσης εσωτερικού κατά τις μετακινήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με τη διάταξη αυτή χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου 2024 και στα μετακινούμενα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης εσωτερικού, που χορηγήθηκε στους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους με τον ν. 5045/2023. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ετήσια δαπάνη από την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων για τη χιλιομετρική αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης εσωτερικού κατά τις μετακινήσεις των στελεχών των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκτιμάται ειδικά για το πυροσβεστικό προσωπικό, στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ περίπου και για το προσωπικό των Ε.Δ., στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ περίπου.

Το άρθρο 80 του πολυνομοσχεδίου, προβλέπει τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών απασχολείται α) σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή εγχώριων αθλητικών συναντήσεων επαγγελματικής κατηγορίας ποδοσφαίρου ανδρών Super league 1 και διεθνών διασυλλογικών αθλητικών συναντήσεων ποδοσφαίρου ανδρών, καθώς και β) για τη διεξαγωγή εγχώριων αθλητικών συναντήσεων επαγγελματικών κατηγοριών και κυπέλλου Ελλάδος ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης, διεθνών διασυλλογικών αθλητικών συναντήσεων καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης και διεθνών αθλητικών συναντήσεων εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης, με την προϋπόθεση ότι ο βαθμός επικινδυνότητάς τους απαιτεί την ανάπτυξη έντονων αστυνομικών μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του ν. 2725/1999. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του αναφέρει ότι η ετήσια δαπάνη από τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στο αστυνομικό προσωπικό που απασχολείται αποδεδειγμένα, σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή των μνημονευόμενων εγχώριων και διεθνών αθλητικών συναντήσεων, δεν αναμένεται να υπερβεί το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments