Διεθνή

Ε.Ε.: Τα κύρια σημεία τριβής μεταξύ των χωρών μελών

Ε.Ε.: Τα κύρια σημεία τριβής μεταξύ των χωρών μελών

Πηγή Φωτογραφίας: Touteleurope.com

Τα θέματα που διχάζουν τα κράτη μέλη και απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι παρασκηνιακές προσπάθειες των διπλωματών να εξομαλύνουν τις διαφορές που χωρίζουν τους “27” στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, τα ολοένα και πιο φλέγοντα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και του προϋπολογισμού της ΕΕ διήρκεσαν δύο εβδομάδες. Φαίνεται όμως ότι οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής δεν έκαναν πολλά.

Ίσως η θετικότερη εξέλιξη σ’ αυτή τη σύνοδο να είναι το γεγονός ότι την Πολωνία θα εκπροσωπήσει ο Ντόναλντ Τουσκ, ένας βεβαιωμένος ευρωπαϊστής και τέλος πάντων «προβλέψιμος» ηγέτης με μακρά και επιτυχημένη θητεία μάλιστα ως επικεφαλής ενός μείζονος ευρωπαϊκού θεσμού – από το 2014 έως το 2019 ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 Η συμμετοχή του Ντόναλντ Τουσκ στη σύνοδο κορυφής ως νέου πρωθυπουργού της Πολωνίας δείχνει ότι η χώρα του έχει επιστρέψει στον “ευρωπαϊκό κανόνα” και ότι η Ουγγαρία και ο ηγέτης της, Βίκτορ Όρμπαν, έχουν απομονωθεί εντελώς ως η μόνη δυσαρέσκεια στις 27 πολιτικές ορχήστρες. Αλλά η ικανότητα να απορρίψει τις σημαντικές αποφάσεις που έχει δεν μειώνει την οπισθοδρομική εξαίρεση του Ούγγρου πρωθυπουργού της αντιπολίτευσης του ευρώ και διατηρεί την απειλητική του δύναμη αλώβητη.

Στο πλαίσιο του υπό συζήτηση πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο, η οποία θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του ουκρανικού κράτους.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως η ΕΕ πρέπει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, δύο χώρες που έχουν ξεκινήσει σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τα δύο αυτά ντοσιέ (αρωγή προς το Κίεβο και ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Μολδαβίας) προσκρούουν στις αντιρρήσεις του Ορμπάν που συστηματικά εργαλειοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει για να εκβιάσει τους εταίρους του για δικά του αιτήματα.

Η αντίθεση της Βουδαπέστης στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία φαινόταν να είναι κάθετη και αδιαπραγμάτευτη. Η ΕΕ εξέτασε το ενδεχόμενο να δώσει στη σύνοδο κορυφής ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στις υποψήφιες χώρες, αλλά έχει αναβάλει την υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου το 2024.

Ακόμη, η Επιτροπή ζήτησε περίπου 660 δισεκατομμύρια ευρώ για τη μετανάστευση, αλλά αυτή η κίνηση προσκρούει στις λεγόμενες φειδωλές χώρες, όπως είναι η Φινλανδία και η Γερμανία.   Η γαλλική Les Echos πιστεύει ότι οι 27 ηγέτες δεν συμφωνούν για το θέμα στη συνεχιζόμενη σύνοδο κορυφής και είναι πιθανό να συναντηθούν ξανά στις αρχές του νέου έτους για να το συζητήσουν.

Αντ ‘ αυτού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν το δωδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας και του καθεστώτος Πούτιν, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών στην ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments