Διεθνή

Ρωσία: Ξεκινά επισήμως η πέμπτη θητεία του Πούτιν

Ρωσία: Ξεκινά επισήμως η πέμπτη θητεία του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Μια πολυτελής τελετή ορκωμοσίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Την πέμπτη του θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας ξεκινά επίσημα την Τρίτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας πολυτελούς τελετής ορκωμοσίας στο Κρεμλίνο.

Βρίσκεται ήδη στην εξουσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και είναι ο μακροβιότερος ένοικος του Κρεμλίνου, μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

Η νέα του θητεία λήγει το 2030 και τότε θα έχει συνταγματικά το δικαίωμα να διεκδικήσει άλλα έξι χρόνια στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα κάνει από εδώ και στο εξής ο ηλικίας 71 ετών πρόεδρος της Ρωσίας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Ρωσία χαρακτηρίζεται από τη Δύση ως ένα κράτος που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η Μόσχα έχει στρέψει την προσοχή της στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για υποστήριξη.

Το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουρκανία, καθώς ο ουκρανικός στρατός δυσκολεύεται λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε πυρομαχικά.

Λίγο μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη στην Ουκρανία για να προστατεύσει τη χώρα του από διασυνοριακές επιθέσεις.

Αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να αποκλείται το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της νέας θητείας του ο Πούτιν να λάβει αντιδημοφιλή μέτρα για αύξηση της φορολογίας με στόχο να χρηματοδοτηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος και να ασκήσει πιέσεις ώστε περισσότεροι άνδρες να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό.

Στην αρχή της νέας θητείας του προέδρου η ρωσική κυβέρνηση διαλύεται, ώστε ο Πούτιν να μπορέσει να ορίσει νέο πρωθυπουργό και υπουργικό συμβουλιο.

Ένας βασικός τομέας που πρέπει να παρακολουθείται είναι το υπουργείο Άμυνας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωστικές αρχές κατέστειλαν κάθε μορφή διαφωνίας με μια σφοδρότητα που δεν έχει παρατηρηθεί από τη σοβιετική εποχή.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η καταστολή θα μειωθεί κατά τη νέα θητεία του Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments