Πολιτική

Όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2023

Όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2023

Πηγή Φωτογραφίας: [365980] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νομοσχέδια για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

Τα νομοσχέδια για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος συζητήθηκαν κυρίως στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μη κρατικά Πανεπιστήμια

Ιστορική χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια τόσο για τα προγράμματα σπουδών τους, όσο και για τις εγκαταστάσεις.

«Ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο για να λειτουργήσουν- επιτέλους και στην Ελλάδα- μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να υποκαταστήσουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία. Ελάχιστες χώρες συνεχίζουν να υψώνουν τέτοια τείχη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια για παραρτήματα στην Ελλάδα.

«Τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αυτή η μεταρρύθμιση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό, να συμβάλει να σπουδάσουν στη χώρα κάποιοι από τους 40.000 νέους που επιλέγουν πανεπιστήμια εκτός των συνόρων, ενώ «η παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο, όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση «καλύπτει ένα πολύ σοβαρό μέρος του ΑΕΠ» της χώρας και επεσήμανε πως στην αντίστοιχη μεταρρύθμιση εκεί συμφώνησαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Δημιουργία Κέντρων Τραύματος

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τόσο στη δημιουργία κέντρων τραύματος, όσο και στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

«Η θεσμοθέτηση εθνικού συστήματος τραύματος είναι μια κρίσιμη μεταρρύθμιση, που θα αποτελέσει ανάχωμα στα πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και αναπηρίας, ειδικά από τροχαία. Θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία κέντρα τραύματος, με ειδικό εξοπλισμό και καταρτισμένο εξοπλισμό», επεσήμανε.

Η οπαδική βία στο “στόχαστρο” της κυβέρνησης

Σε ό,τι αφορά στην οπαδική βία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα σχέδιο για το πώς θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή προβλέψεων που «μπορεί να ίσχυσαν, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ», όπως οι κάμερες στα γήπεδα, το μητρώο με μέλη μιας λέσχης ανά σύλλογο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, «που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά».

Ακόμη, τόνισε ότι θα υπάρχει αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών σε ομάδες για περιστατικά ρίψης κροτίδων ή φωτοβολίδων μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments