Πολιτική

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πιθανή η νομοθέτηση πριν τις ευρωεκλογές

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Πιθανή η νομοθέτηση πριν τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σκέψεις για κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου πριν από την ευρωκάλπη.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελική απόφαση για τον χρόνο που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερωτώνται καθημερινά αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη δέσμευση του πρωθυπουργού τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μια συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. “Δεν μπορούμε να παρατείνουμε τη συζήτηση”, σημειώνει κυβερνητικός παράγων, “και πιστεύουμε ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έλαβε πρόσφατα δύο διαφορετικές προτάσεις από τους συνεργάτες του στο Μαξίμου.

Η μία τάσσεται υπέρ της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Μάλιστα, όσοι διατυπώνουν τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν ότι πρέπει να μπει στην ατζέντα ενός από τα δύο υπουργικά συμβούλια που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Προς επίρρωση αυτής της άποψης, επισημαίνουν ότι “όσο πιο γρήγορα επιλυθεί το θέμα, τόσο το καλύτερο”. Και αυτό διότι όσο συνεχίζεται η συζήτηση και οι αποφάσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, “η κυβέρνηση θα καταγράφει απλώς φθορά”. Πιστεύουν επίσης ότι ανεξάρτητα από το πότε εισάγεται ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το πολιτικό κόστος για μια συγκεκριμένη κοινότητα είναι σταθερό και όσο πιο γρήγορα κινείται η κυβέρνηση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς και αντιδράσεις.

Η δεύτερη πρόταση συνιστά μια πιο συντηρητική προσέγγιση της πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος. Οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά και να εξηγηθούν στην κοινωνία οι λόγοι της νομοθετικής ρύθμισης. “Με αυτόν τον τρόπο”, προσθέτουν, “μπορούμε να καταστείλουμε τις αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος”. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης εκ μέρους της κυβέρνησης και ότι η νομοθεσία μπορεί να θεσπιστεί σε ένα σαφέστερο πολιτικό χρονοδιάγραμμα το 2024, ίσως και μετά τις ευρωεκλογές.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν πως δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση του πρωθυπουργού, καθώς μελετά το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και εξετάζει τα νομικά θέματα που προκύπτουν και τα οποία είναι αρκετά σύνθετα. Όμως, δεν αποκλείεται να ανοίξει τα χαρτιά του στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης Τετάρτης (10 Ιανουαρίου) προκειμένου να δώσει το στίγμα των προθέσεων του. «Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν υπήρξε ανακοίνωση χρόνου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν σε βάθος τετραετίας. Δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγραμμα», δήλωσε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Εντούτοις, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ‘μπρος – πίσω’. Ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος», περιγράφοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments