Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πανικός πωλήσεων self test μετά τα ρεβεγιόν – «Κάναμε 400 σε μια ημέρα», σε έξαρση και ο Η1Ν1

Κορωνοϊός: Πανικός πωλήσεων self test μετά τα ρεβεγιόν – «Κάναμε 400 σε μια ημέρα», σε έξαρση και ο Η1Ν1

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΜΕΘ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "ΣΩΤΗΡΙΑ" (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων εξαφανίζει καθημερινά από τα ράφια των φαρμακείων τα διαγνωστικά τεστ.

Εξαιρετικά μεγάλη είναι η έξαρση του Covid-19 το τελευταίο διάστημα με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή σε όλους και ειδικά στους άνω των 60 και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Μετά και τα γιορτινά τραπέζια η αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η κορύφωση του συγκεκριμένου επιδημικού κύματος δεν έχει έρθει ακόμη.

Σε έξαρση Covid-19 και Η1Ν1, αυξημένη ζήτηση για τεστ

Ο Θανάσης Παπαθανάσης φαρμακοποιός στη Ναύπακτο και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας μιλώντας στο iefimerida περιέγραψε την πίεση τις προηγούμενες ημέρες στα φαρμακεία με την αυξημένη ζήτηση για τεστ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει ο ίδιος, ότι στη Ναύπακτο τις ημέρες των γιορτών σε φαρμακείο εφημερίας έγιναν 400 τεστ!

Την ίδια ώρα αναφέρει ότι σε μεγάλη έξαρση βρίσκεται και η γρίπη Η1Ν1.

«Υπήρχε μεγάλη έξαρση τις ημέρες των εορτών. Στα φαρμακεία προσήλθε πολύς κόσμος να κάνει τεστ για κορωνοϊό αλλά και για την γρίπη Η1Ν1 η οποία και αυτή βρίσκεται σε έξαρση.

Σε εφημερία την Πρωτοχρονιά στη Ναύπακτο υπήρξε μεγάλη πίεση στο κομμάτι των τεστ. Εγιναν 400 τεστ σε μια ημέρα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πίεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάποια έλλειψη εφιστά την προσοχή ωστόσο στα πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας που μπορεί να εμφανιστούν.

Ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε ακόμη την ανάγκη εμβολιασμού τόσο για τον Covid όσο και τη γρίπη.

«Τα συμπτώματα δεν είναι αντίστοιχα με το πρώτο διάστημα. Οσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι άνω των 60 και δεν έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο του covid πρέπει να προσέλθουν να εμβολιαστούν, να κλείσουν ραντεβού, είναι απλή διαδικασία είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω του φαραμκαοποιού τους.

Η γρίπη θα φθάσει στα τέλη του Ιανουαρίου, ίσως και τον Φεβρουάριο. Θα πρέπει όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι άνω των 65 με εγγενή προβλήματα, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες και βέβαια το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστούν και για τη γρίπη».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε χθες και στην κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας ότι η αύξηση αφορά στις απλές κλίνες και αναφέροντας ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο ΕΣΥ.

Ανέφερε δε ότι έχει αυξηθεί η χορήγηση αντιικών φαρμάκων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουμε από 1.700 μέχρι 2.500 αιτήσεις ημερησίως.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και σε μια φετινή ιδιαιτερότητα που δεν υπήρχε πέρυσι ότι δηλαδή φέτος υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης, «ενώ πέρυσι δεν είχαμε τόση και παρόλα αυτά έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους και λιγότερες διασωληνώσεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί όλοι έχουμε εκτεθεί τα προηγούμενα χρόνια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τον εμβολιασμό με νόσηση έναντι του κορωνοϊού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments