Πολιτική

Γάμος ομοφύλων: Ο Μητσοτάκης αποφασισμένος να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο

Γάμος ομοφύλων: Ο Μητσοτάκης αποφασισμένος να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο

Πηγή Φωτογραφίας: [364161] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΣΕΒ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Βουλευτές της ΝΔ, θετικοί στη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, πρόκειται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη δημόσια σφαίρα.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει μια συζήτηση για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σε επίπεδο κοινωνίας και δημοσίου διαλόγου και επιθυμεί να τερματίσει τη συζήτηση αναφορικά με το “φρένο” ή “γκάζι” σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Κύριο μέλημα του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη είναι να εξηγήσει τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη και κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2024, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια “παραφωνία” στην δημόσια συζήτηση σχετικά με το λεπτό θέμα του γάμου ομόφυλων και της τεκνοθεσίας. Για παράδειγμα, είναι κομβικό να διαχωριστεί το δικαίωμα στην τεκνοθεσία από το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (συμπεριλαμβανομένης της παρένθετης μητρότητας). Σε αντίθεση με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπου διατηρείται το status quo, η τεκνοθεσία θα επιτραπεί στη βάση εκτιμήσεων.

Ωστόσο, κανείς από τους συνομιλητές και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η δημόσια συζήτηση για το θέμα. Με άλλα λόγια, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε και με ποια μορφή θα εγκριθεί το νομοσχέδιο από το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή. Το γεγονός, όμως, ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει, μπορεί να θεωρηθεί ως λογικό συμπέρασμα ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.

Το “βάρος” της υπεράσπισης του νομοσχεδίου στην κοινή γνώμη αναμένεται να αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ενδέχεται να το καταθέσει στη Βουλή. Ωστόσο, εκτός από τον πρωθυπουργό, υπάρχει και ένα σύνολο υπουργών και βουλευτών που θα βρεθούν στην “πρώτη γραμμή” της επικείμενης δημόσιας συζήτησης για την υπεράσπιση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκ των πραγμάτων μια σειρά κεντρικών κυβερνητικών στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου που παρεμβαίνουν συχνά στον δημόσιο διάλογο, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης. Υπάρχουν επίσης μια σειρά υπουργών που έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, η Λίνα Μενδώνη, η Νίκη Κεραμέως και η Δόμνα Μιχαηλίδου. Συν τω χρόνω, σε αυτή την ομάδα θα προστεθούν και άλλοι υπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Νίκος Ρωμανός τόνισε χθες πως η νομοθετική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια πρόκειται να έρθει στη Βουλή εντός της τρέχουσας τετραετίας.

«Ποτέ δεν έχει ειπωθεί κάτι διαφορετικό. Ο ακριβής χρόνος που θα παρουσιαστεί και η ουσία και οι ρυθμίσεις αλλά και το πνεύμα αυτής της πρωτοβουλίας θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Παραμένει λοιπόν, η αρχική δέσμευση ότι αυτός ο χρόνος θα είναι εντός της τετραετίας. Δεν έχει αλλάξει τίποτα και προφανώς βέβαια μέχρι να έρθει είναι λογικό να υπάρχει αυτή η συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά στο δημόσιο ραδιόφωνο ο κ. Νίκος Ρωμανός.

«Από αυτό μέχρι το να έχουμε κάθε εβδομάδα συζήτηση αν θα έρθει αύριο ή μεθαύριο και άρα κάνει πίσω η κυβέρνηση και γιατί κάνει πίσω και γίνεται όλη αυτή η αξιοποίηση με όρους που δεν έχουν λογική δεν νομίζω ότι βοηθάει σε καμία κατεύθυνση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments