Διεθνή

Η Σρι Λάνκα στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης

Η Σρι Λάνκα στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS/ Oleksandr P

Η χώρα βίωσε το 2022 τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, και ταυτόχρονα πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν σε παραίτηση τον πρώην πρόεδρο, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

Στον διεθνή ναυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος κάνει περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύει τη διεθνή ναυσιπλοΐα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, εντάσσεται το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (8/1).

«Θα συμμετάσχουμε στην επιχείρηση ”Φύλακας της Ευημερίας” που διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου ναυτικού της νήσου, αναγγέλλοντας την ανάπτυξη περιπολικού με πλήρωμα που ξεπερνά τους 100 στρατιωτικούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε, επισήμανε πως οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν σε αύξηση του κόστους της μεταφοράς εμπορευμάτων και κατά συνέπεια έχουν αντίκτυπο στις εξαγωγές ρούχων, άλλων υφαντουργικών ειδών, καθώς και τσαγιού.

Η χώρα βίωσε το 2022 τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, και ταυτόχρονα πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν σε παραίτηση τον πρώην πρόεδρο, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

Μετά την οικονομική κρίση, η χώρα κήρυξε πτώχευση, σταματώντας την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της ύψους 46 δισ. δολαρίων και βρίσκεται σε τετραετές πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύψους 2,9 δισ. δολαρίων.

Ο κ. Ουικρεμεσίνγκε διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη του σκάφους δεν θα έχει επιπρόσθετο κόστος, καθώς ήδη επιτηρούσε τα αχανή θαλάσσια σύνορα της νήσου.

Στη διεθνή ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμετέχουν η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και άλλες χώρες.

Τον Δεκέμβριο, η Ινδία, ο μεγάλος γείτονας της Σρι Λάνκα, ανέπτυξε πολεμικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, έπειτα από σειρά επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων, ανάμεσά τους πλήγμα με drone κοντά στις ινδικές ακτές, που οι ΗΠΑ απέδωσαν στο Ιράν.

Λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, φρενάροντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments