Διεθνή

Φαβορί ο Τραμπ έναντι της Νίκι Χέιλι – Στις 7 μονάδες η διαφορά

Φαβορί ο Τραμπ έναντι της Νίκι Χέιλι – Στις 7 μονάδες η διαφορά

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Former U.S. President Donald Trump looks on during a rally in Warren, Michigan, U.S., October 1, 2022. REUTERS/Dieu-Nalio Chery

Προειδοποιεί για κίνδυνο «χάους» στη χώρα αν συνεχιστούν οι εις βάρος του διώξεις και απειλει να στειλειστη δικαιοσυνη τον Μπάιντεν αν επανεκλεγεί

Σε μία γερή πρόγευση της προεκλογικής εκστρατείας που έρχεται, ο Ντόναλντ Τραμπ «αντάλλαξε» το βήμα των συγκεντρώσεων για τις προκριματικές στην Άιοβα με τη δικαστική αίθουσα του Εφετείου της Ουάσινγκτον, όπου η υπερασπιστική του ομάδα ήλθε να παραθέσει το… καινοτόμο επιχείρημα ότι χαίρει ασυλίας από ποινική δίωξη διότι οι εις βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία προς ανατροπή της εκλογικής έκβασης του 2020 συνδέονται με ενέργειές του όσο διατελούσε πρόεδρος. Μάλιστα, κατά τους συνηγόρους Τραμπ ένας πρόεδρος μπορεί να διωχθεί ποινικά μόνο εφόσον πρώτα παραπεμφθεί και καταδικαστεί από το Κογκρέσο ακόμη και αν πρόκειται για τη δολοφονία πολιτικού αντιπάλου του…

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν υποχρεωμένος, αλλά επέστρεψε αυτοβούλως στον «τόπο του εγκλήματος». Το Εφετείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου. Η επιστροφή του στην Ουάσινγκτον ήλθε, δε, μόλις λίγες ημέρες μετά την τρίτη επέτειο της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου 2021, και ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκινήσει επίσημα πλέον την εκστρατεία επανεκλογής του στο Λευκό Οίκο, περνώντας σε μετωπική κατά του Τραμπ με αιχμή την απειλή που πρεσβεύει για την αμερικανική Δημοκρατία.

Η άφιξη Τραμπ στο Εφετείο της Ουάσινγκτον, συνοδεία επιβλητικού κονβόι μαύρων οχημάτων, ήλθε να στρέψει ξανά επάνω του την προσοχή καθώς εγκαινίαζε τη στρατηγική που θέλει τις ποινικές δίκες να συνδυάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται με το τοξικό εκλογικό του μήνυμα. Ήταν η πρώτη από τις κατά τα φαινόμενα πάμπολες φορές φέτος που ο ίδιος θα εναλλάσσει το χρόνο του μεταξύ δικαστηρίων και προεκλογικής εκστρατείας ή θα φέρνει την εκστρατεία του στα σκαλιά δικαστικών μεγάρων.

Οι τρεις δικαστές του Εφετείου αντέδρασαν με βαθύ σκεπτικισμό στο επιχείρημα των συνηγόρων Τραμπ -ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα να μιλήσει- ότι ο πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να οδηγηθεί σε δίκη για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα συνδέεται με την περίοδο της προεδρίας του εκτός αν έχει προηγουμένως παραπεμφθεί και κριθεί ένοχος από το Κογκρέσο. Και ως προς αυτό επικαλούνται την απαλλαγή Τραμπ από τη Γερουσία για υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Πρόκειται για την κεντρική υπερασπιστική γραμμή του πρώην προέδρου μπροστά στην πρωτοφανή στα χρονικά ποινική δίωξη με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπος για συνωμοσία προκειμένου να ανατρέψει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020 στη βάση του κατηγορητηρίου που έχει συντάξει ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ. Όταν, κάποια στιγμή η δικαστής Φλόρενς Παν έθεσε στον δικηγόρο Τζον Σάουερ το υποθετικό σενάριο αν θα μπορούσε να κατηγορηθεί ποινικά πρόεδρος που διέταξε την επίλεκτη μονάδα κομάντο SEAL 6 να δολοφονήσει έναν πολιτικό αντίπαλο, εκείνος επέμεινε ότι η δίωξη θα ήταν δυνατή μόνο εάν ο πρόεδρος είχε προηγουμένως κριθεί ένοχος κατόπιν παραπομπής στο Κογκρέσο.

Ουδέποτε το ζήτημα της προεδρικής ασυλίας είχε έλθει ενώπιον δικαστηρίου διότι κανένας πρώην πρόεδρος δεν είχε ποτέ διωχθεί ποινικά πριν τον Ντόναλντ Τραμπ. Η επιτροπή των τριών δικαστών -η Μισέλ Τσάιλντς και η Φλόρενς Παν, διορισμένες επί προεδρίας Μπάιντεν, και η Κάρεν Χέντερσον, διορισμένη επί Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου- ανέλαβαν να εκδικάσουν την υπόθεση αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα εισαγγελέα Σμιθ να αποφασίσει άμεσα επί του ζητήματος για να μην καθυστερήσει η προγραμματισμένη για τον Μάρτιο έναρξη της ιστορικής δίκης.

Η καθυστέρηση της δίκης είναι από την άλλη ακριβώς το ζητούμενο για τον Τραμπ, με απώτερο στόχο να αναβληθεί οι δίκη για μετά τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες και για τον ίδιο είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» να κερδίσει ώστε να επιδιώξει ως πρόεδρος την απόσυρση των κατηγοριών ή να προσπαθήσει να απονείμει χάρη στον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της ασυλίας -που δεν επηρεάζει μόνο τη δίκη στην Ουάσινγκτον, αλλά και εκείνη στην Τζόρτζια- αναμένεται να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς όποια και αν είναι η απόφαση του Εφετείου είναι δεδομένη η προσφυγή της αντίπαλης πλευράς.

Ο πρόεδρος υπεράνω του νόμου; Το αφήγημα περί ασυλίας έχει ήδη απορριφθεί ως νομικά αβάσιμο από τη δικαστή Τάνια Τσάτκαν, η οποία και θα προεδρεύσει της δίκης ενώπιον της ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, ενώ θεωρείται αδύναμο τόσο από Δημοκρατικούς, όσο και Ρεπουμπλικανούς, εμπειρογνώμονες σε ζητήματα εκτελεστικής εξουσίας. Δικηγόροι του συντηρητικού χώρου είχαν μάλιστα απευθυνθεί εγγράφως στο δικαστήριο προ της ακροαματικής διαδικασίας της Τρίτης, επισημαίνοντας ότι «τίποτα στο Σύνταγμά ή σε οποιαδήποτε υπόθεση δεν υποστηρίζει το επικίνδυνο επιχείρημα του προέδρου Τραμπ περί ασυλίας από ποινική δίωξη».

Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τους συνηγόρους του να υποστηρίξουν ενώπιον του Εφετείου ότι εάν αρνηθούν στον Ντόναλντ Τραμπ την προεδρική ασυλία θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για διώξεις προέδρων στο μέλλον. Για να μην υπάρξουν… παρερμηνείες, ο ίδιος ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει μέσω βίντεο πριν την ακρόαση: «Εάν δεν λάβω ασυλία, τότε ο απατεώνας Τζο Μπάιντεν δεν θα λάβει ασυλία. Θα έχει έρθει η ώρα του Τζο για την απαγγελία κατηγοριών».

Μετά την ακροαματική διαδικασία, μιλώντας από το ξενοδοχείο Waldorf Astoria κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να τον κρατήσουν μακριά από την προεδρία μέσω ποινικών διώξεων αντί της κάλπης για να προειδοποιήσει ότι εάν χάσει στην υπόθεση περί ασυλίας θα επικρατήσει πανδαιμόνιο. Υποστήριξε ότι δεν έχει πράξει τίποτα μεμπτό και παράλληλα επανήλθε στα ψεύδη περί εκλογικής απάτης.

«Χάνουν σε κάθε δημοσκόπηση. Χάνουν σχεδόν σε κάθε δημογραφική ομάδα» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος για το Δημοκρατικό Κόμμα. «Και νομίζω ότι αισθάνονται ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσουν να κερδίσουν [σ.σ. η ποινική του δίωξη] αλλά δεν είναι έτσι, θα γίνει χαμός στη χώρα. Είναι κάτι πολύ κακό, είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο -όπως είπαμε, είναι το άνοιγμα του Κουτιού της Πανδώρας, είναι κάτι πολύ θλιβερό που έχει συμβεί με όλη αυτή την κατάσταση», δήλωσε.

Η νέα παράσταση του Ντόναλντ Τραμπ δόθηκε μόλις έξι ημέρες πριν ανοίξει από την πολιτεία της Άιοβα ο κύκλος των προκριματικών εκλογών για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα.

Στην κούρσα, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι κερδίζει σταθερά έδαφος έναντι του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις και αναδεικνύεται στην εναλλακτική των Ρεπουμπλικανών στον Ντόναλντ Τραμπ. Τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να ανακόψει τον υπόδικο πρώην πρόεδρο από την πορεία κατάκτησης του χρίσματος εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο και επίκειται να γνωμοδοτήσει με διαδικασίες-εξπρές επί της προσφυγής του Τραμπ στην απόφαση της πολιτειακής Δικαιοσύνης του Κολοράντο να τον αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα βάσει της μετεμφυλιακής ρήτρας περί εξέγερσης.

Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, το στοιχείο πως στην τελευταία μέτρηση του CNN για τις προκριματικές στο Νιου Χάμσιρ, η Νίκι Χέιλι πλησιάζει πολύ τον Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνοντας ποσοστό 32% έναντι 39% του πρώην προέδρου. Το ποσοστό της ήταν αυξημένο κατά 12% συγκριτικά με την τελευταία μέτρηση του αμερικανικού δικτύου στην πολιτεία που μαζί με τη Νότια Καρολίνα θα πάρουν τη σκυτάλη αμέσως μετά τις κάλπες που στήνονται στην Άιοβα στις 15 Ιανουαρίου. Πανεθνικά το προβάδισμα Τραμπ παραμένει εξαιρετικά ισχυρό, αλλά τις τελευταίες ημέρες έθεσε τη Νίκι Χέιλι στο στόχαστρό του -ακόμα και με ψέματα περί υποτιθέμενης μη νομιμοποίησής της να διεκδικήσει την προεδρία διότι οι γονείς της, Ινδοί μετανάστες, δεν ήταν Αμερικανοί υπήκοοι όταν γεννήθηκε. Η Νίκι Χέιλι έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία.

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ επιμένει στον δοκιμασμένο εμπρηστικό, τοξικό και διχαστικό λόγο, ενώ επανέρχεται και στις μαύρες προβλέψεις για οικονομικό κραχ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο τώρα λέει ότι εύχεται να συμβεί εντός του 2024 και όχι κατά τη δική του δεύτερη προεδρία που ονειρεύεται για να εκδικηθεί τους πάντες. «Όταν υπάρξει ένα κραχ -ελπίζω να συμβεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες γιατί δεν θέλω να γίνω Χέρμπερτ Χούβερ», ανέφερε μιλώντας σε ακροδεξιά διαδικτυακή πλατφόρμα. Πρόσφατα είχε πάλι δηλώσει ότι αν δεν είναι αυτός ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα προκύψει χρηματιστηριακό κραχ ανάλογο της κατάρρευσης της Γουόλ Στριτ το 1929 κατά το πρώτο έτος της προεδρίας Χούβερ.

Πέραν των προγνώσεων για νέα Μεγάλη Ύφεση, έχει αποφανθεί και περί του Εμφυλίου ο Τραμπ, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μέσω «διαπραγματεύσεων» και έγιναν πολλά λάθη εκ μέρους του Αβραάμ Λίνκολν. Δεν μοιράστηκε τη σοφία του για πώς θα είχε αποτρέψει εκείνος την εμφύλια σύγκρουση, την οποία χαρακτήρισε μπροστά στο κοινό των υποστηρικτών του «τόσο φρικτή, αλλά και τόσο συναρπαστική»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments