Policy Briefs

Επίτροπος Ρέιντερς: Έξοδος από την Κομισιόν, κατευθύνεται προς το Συμβούλιο της Ευρώπης

Επίτροπος Ρέιντερς: Έξοδος από την Κομισιόν, κατευθύνεται προς το Συμβούλιο της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: commissioners.ec.europa.eu

Ο Βέλγος πολιτικός είχε πάντως διεκδικήσει την ίδια θέση και το 2019 και την έχασε, καθώς εξελέγη η πολιτικός Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς από την Κροατία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του τρέχοντος θεσμικού ευρωπαϊκού κύκλου, ένας ακόμα επίτροπος ανοίγει την πόρτα της «εξόδου» από την Κομισιόν. Ο λόγος για τον επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, που φαίνεται να είναι η επιλογή της βελγικής κυβέρνησης για τη θέση γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Στις Βρυξέλλες ήταν πάντως γνωστό ότι ο Ρέιντερς ήθελε να παραμείνει για ακόμα μία θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση, όμως, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να κατέβει επικεφαλής της λίστας του φιλελεύθερου κόμματος του Βελγίου, Μεταρρυθμιστικό Κίνημα –στο οποίο ανήκει και ο Ντιντιέ Ρέιντερς- στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν άφησε πολλά περιθώρια στον Επίτροπο Δικαιοσύνης. Ο Ρέιντερς, μάλιστα, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την απόφαση του Σαρλ Μισέλ, καθώς σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα δεν παρέστη στη συνεδρίαση του κόμματος, την περασμένη Κυριακή.

Αλλωστε, η υποψηφιότητα του Σαρλ Μισέλ στις ευρωεκλογές αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εφόσον εκλεγεί –ανάμεσα σε άλλες επιλογές– μια θέση επιτρόπου στην επόμενη Κομισιόν. Για τον λόγο αυτόν, ο Ντιντιέ Ρέιντερς προφανώς αναζήτησε το δικό του «επόμενο βήμα» στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με έδρα το Στρασβούργο, που δεν έχει σχέση με τους άλλους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Βέλγος πολιτικός είχε πάντως διεκδικήσει την ίδια θέση και το 2019 και την έχασε, καθώς εξελέγη η πολιτικός Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς από την Κροατία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εκλογή νέου γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, ενώ οι κυβερνήσεις που μετέχουν σε αυτό θα πρέπει να καταθέσουν τους πιθανούς υποψηφίους έως την ερχόμενη εβδομάδα. Η εξέταση των υποψηφιοτήτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τον Μάρτιο οι υποψήφιοι θα περάσουν από ακρόαση από την επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ρέιντερς θα πρέπει να πάρει άδεια άνευ αποδοχών από την πρόεδρο της Κομισιόν, προκειμένου να μετάσχει σε καμπάνια για την εκλογή του, από τη στιγμή που η υποψηφιότητά του θα ανακοινωθεί επισήμως από τη βελγική κυβέρνηση.

Την άδεια αυτή έλαβε πέρυσι η Φινλανδή Γιούτα Ουρπιλάινεν, ώστε να κατέβει υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στη χώρα της, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο, και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η Δανή Επίτροπος έχει επιστρέψει πλέον στη θέση της μετά την εκλογή της Νάντια Καλβίνιο, τον Δεκέμβριο.

Στη σημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι ο Ντιντιέ Ρέιντερς έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή του την πρόεδρο της Κομισιόν, πριν από δύο μέρες, για την επιλογή της βελγικής κυβέρνησης να είναι υποψήφιος γενικός γραμματέας για το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, επειδή θα είναι «ανεπίσημος» υποψήφιος, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας δεν χρειάζεται να λάβει άδεια άνευ αποδοχών, έως ότου δηλαδή εξεταστεί η υποψηφιότητά του και περάσει από τη σχετική ακρόαση από την επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ένας ακόμα επίτροπος εξέφρασε την πρόθεση να μετέχει ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για τον Νίκολας Σμιτ, επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που μάλιστα σύμφωνα με δική του δήλωση χθες διεκδικεί να κατέβει υποψήφιος της ευρωλίστας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ωστόσο δεν είχε πληροφορίες σχετικά με ενημέρωση της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον Λουξεμβουργιανό επίτροπο για την πρόθεσή του αυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments