Διεθνή

Iσπανία: Ανατροπές στην κυβέρνηση Σάντσεθ – Λίγο έλειψε ο πρωθυπουργός για τριπλή ήττα στη Βουλή

Iσπανία: Ανατροπές στην κυβέρνηση Σάντσεθ – Λίγο έλειψε ο πρωθυπουργός για τριπλή ήττα στη Βουλή

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Socialist Workers' Party leader and current Prime Minister Pedro Sanchez applauds during an executive committee meeting in Madrid, Spain, on July 24, 2023. King Felipe VI began consultations with leaders of Spain's political parties Monday Aug. 21, 2023 to see which one has the best chance to form a government following an inconclusive national election last month. (AP Photo/Manu Fernandez, File)

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Ισπανός πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει μια σειρά μέτρων με τρία νομοσχέδια από τη Βουλή, που είχε εισάγει με διάταγμα τον Δεκέμβριο

Ο Σάντσεθ, επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού με το αριστερό Sumar από τον περασμένο Νοέμβριο, εξασφάλισε στα μέσα Νοεμβρίου την ψήφο εμπιστοσύνης με τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών του Junts του αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλων εθνικιστικών κομμάτων με αντάλλαγμα νόμο για την αμνήστευση εκατοντάδων διωκόμενων ποινικά για τη συμμετοχή τους στο παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Ισπανός πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει μια σειρά μέτρων με τρία νομοσχέδια από τη Βουλή, που είχε εισάγει με διάταγμα τον Δεκέμβριο

Τα νομοσχέδια χρειάζονταν την έγκριση της Βουλής για να παραμείνουν σε ισχύ και περιλάμβαναν μεταξύ άλλων μέτρα κατά του πληθωρισμού, που εγκρίθηκαν τελικά με πλειοψηφία μόλις μιας ψήφου. Αλλά λόγω της αποχής των καταλανών αυτονομιστών του κόμματος Junts του Κάρλες Πουτζντεμόν και της αντίδρασης των αριστερών Podemos σε κάποια προτεινόμενα οικονομικά μέτρα δεν πέρασε το τρίτο από τα νομοσχέδια του Σάντσεθ, που προέβλεπε και αύξηση στα επιδόματα ανεργίας.

Φειχό: «Ο Πουτζντεμόν κάνει κουμάντο»

Ενόψει της ψηφοφορίας το κόμμα του Πουτζντεμόν είχε ζητήσει αρκετές αλλαγές στα μέτρα της κυβέρνησης Σάντσεθ, περιλαμβανομένης της εισαγωγής κυρώσεων για εταιρείες που μετέφεραν τα κεντρικά τους από την Καταλονία το 2017 λόγω της αναταραχής που προκάλεσε η απόπειρα απόσχισης της πλούσιας ισπανικής περιφέρειας και αργότερα αρνήθηκαν να επιστρέψουν.

«Δεν ήρθαμε εδώ με τη δέσμευση για σταθερότητα, αμφότεροι [Junts και Σοσιαλιστές του Σάντσθε] ξεκίνησαν αυτήν την περιπέτεια γνωρίζοντας τους κινδύνους», είπε η Μίριαμ Νογκουέρας του Junts στη Βουλή κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι το κόμμα της θα καταψήφιζε την κυβέρνηση. Ωστόσο, το Junts είπε ότι με την αποχή κατάφερε να διαπραγματευτεί ορισμένες παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ελέγχου για την Καταλονία σε ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Όμως η παρ’ ολίγον ήττα του Σάντσεθ στα δύο πρώτο νομοσχέδια υπογράμμισε πόσο εύθραυστη είναι η κυβέρνησή του με τον επικεφαλής του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό να κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό: «Είναι σαφές ποιος κάνει κουμάντο: Ο Πουτζντεμόν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments