Πολιτική

Ένας γάμος που προβληματίζει και την Αριστερά

Ένας γάμος που προβληματίζει και την Αριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θετικές εμφανίζονται οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά μέσα από διαφορετικά πολιτικά μονοπάτια.

Δύο κόμματα, δύο “ναι”, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: η αντίδραση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στη θεσμοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια αντανακλά τις διεκδικήσεις του προοδευτικού ακροατηρίου και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ. Με τη φράση “οι μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο έγιναν από την Κεντροαριστερά”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κόψει το “πραγματικά προοδευτικό”  χαρτί και να τονίσει την πρόοδο της κεντροδεξιάς, κυβερνώσας παράταξης. Καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει τις απαραίτητες θετικές ψήφους για να περάσει η ΝΔ μόνη της το νομοσχέδιο, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά μια άλλη πλειοψηφία, με βουλευτές από κόμματα για τα οποία τα θέματα της ισότητας και των ατομικών δικαιωμάτων είναι θέματα αξιών.

Και από τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν αυτή την παράδοξη αναζήτηση ψήφων στην αντιπολίτευση: ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «χάρη στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει το νομοσχέδιο», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε πως «δεν θα δέσει τα κορδόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη». Σ’ αυτές τις φράσεις έγκειται και η διαφορά στην προσέγγιση. Χωρίς να διαβουλευτεί με βασικά μέλη εντός της ΚΟ – ο διευθυντής της, Γιώργος Τσίπρας, αποκάλυψε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πως πληροφορήθηκε την επιλογή από την τηλεόραση – ο Κασσελάκης προανήγγειλε κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη, μιλώντας για «πολιτική εκμετάλλευση» του ζητήματος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραδοσιακά υποστηρίζει το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή πρακτική – παρεμπιπτόντως, αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, την οποία ο ίδιος ο Ανδρουλάκης έχει προσυπογράψει. Στην Ολομέλεια διατυπώθηκε η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, χωρίς όμως να επιβάλλει κομματικούς κανόνες. Έτσι, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιοι βουλευτές που θα επιλέξουν να διαφοροποιηθούν. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι βουλευτές περιφέρειας και, όπως έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή του ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης.

Στο πλευρό της υπερψήφισης του νομοσχεδίου τάσσεται και η Νέα Αριστερά, με τον Αλέξη Χαρίτση να επιβεβαιώνει ότι οι βουλευτές της ομάδας προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ, ώστε “αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να γίνει επιτέλους νόμος του κράτους” . Ωστόσο, καθώς στην κοινοβουλευτική ομάδα συμμετέχουν και δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, ενδέχεται να υπάρξει απώλεια εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments