Οικονομία

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας
Ο προϋπολογισμός στηρίχτηκε στα ενισχυμένα φορολογικά έσοδα αλλά και στην συγκράτηση δαπανών

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας στο δωδεκάμηνο του 2023, με σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία από το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού Δεκεμβρίου, σε ταμειακή βάση.

Ο προϋπολογισμός στηρίχτηκε στα ενισχυμένα φορολογικά έσοδα αλλά και στην συγκράτηση δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων υπερκάλυψαν τον στόχο, στα 9,1 δισ. ευρώ.

Το ΥΠΕΘΟ σημειώνει πως τα στοιχεία είναι σε ταμειακή βάση και δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο θα διαμορφωθεί αφού ενσωματωθεί ο υπολογισμός στοιχείων όπως έσοδα από φόρους και επενδύσεις.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για τους δώδεκα μήνες σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε 3,692 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6,652 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Επισημαίνεται ακόμα, πως ποσό ύψους 1,687 δισ. ευρώ που αφορά στην είσπραξη κατά το μήνα Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε προβλεφθεί για είσπραξη το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος εκ της παρατηρούμενης υποεκτέλεσης ταμειακής πληρωμής δαπανών ύψους 2,767 εκατ. ευρώ (όπως για παράδειγμα ο ετεροχρονισμός ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικών δαπανών, οι μεταβιβάσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης κ.ά.) δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμένη βάση.

Σημειώνεται πως το δελτίο αφορά σε προσωρινά στοιχεία με τα τελικά να δημοσιεύονται στις 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments