Focus

Oscars 2024: Οι Έλληνες σκηνοθέτες που διεκδικούν μια θέση στη 10άδα καλύτερης ταινίας

Oscars 2024: Οι Έλληνες σκηνοθέτες που διεκδικούν μια θέση στη 10άδα καλύτερης ταινίας

Πηγή Φωτογραφίας: Yorgos Lanthimos, photographed at the Covent Garden Hotel in London. Photograph: Antonio Olmos/The Observer

Άλλη μια φορά που οι δημιουργοί τής χώρας μας μάς κάνουν περήφανους

Τα βραβεία Oscar πλησιάζουν και ήδη δεν ήταν λίγες οι απονομές που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας και μας έδωσαν μια γεύση για το ποιες θα είναι οι παραγωγές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της Ακαδημίας κινηματογράφου. Μεταξύ αυτών και οι δουλειές πέντε σπουδαίων Ελλήνων σκηνοθετών, του Γιώργου Λάνθιμου, του Χρήστου Νίκου, του Nikolaj Arcel και του Ντάνυ Φιλίππου. Όλοι τους διεκδικούν μια θέση στη 10άδα τής κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας.

Ας θυμηθούμε τα έργα και την επιτυχία και των τεσσάρων! 1. Γιώργος Λάνθιμος

View this post on Instagram

A post shared by Greek City Times (@greekcitytimes)

Το όνομά του έχει γραφτεί παντού εδώ και μερικούς μήνες, που η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έχει πάρει τον δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Το “Poor Things” με πρωταγωνίστρια και παραγωγό την ηθοποιό Emma Stone πέρα από διθυραμβικές κριτικές απέσπασε ήδη τη Χρυσή Σφαίρα για την σκηνοθεσία αλλά του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Stone στις Χρυσές Σφαίρες, με την ίδια να κατακτά και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στα Critics Choice Awards. Ο Έλληνας σκηνοθέτης ξεκίνησε πριν χρόνια την κινηματογραφική του καριέρα και πιο συγκεκριμένα το 2001, όταν έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία «Ο καλύτερος μου φίλος» που σκηνοθέτησε μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο. Στη συνέχεια ακολούθησε το 2005 η «Κινέττα» και αργότερα ήρθε η διεθνής αναγνώριση, με την ταινία «Κυνόδοντας» το 2009, που του εξασφάλισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και του άνοιξε τον δρόμο για μία λαμπρή καριέρα παγκοσμίως, ακολουθώντας ο «Αστακός» το 2015, το “The Favorite” το 2018 αλλά και το “Poor Things” το 2024.

2. Χρήστος Νίκου Η ταινία “Fingernails” του Χρήστου Νίκου βρίσκεται επίσης σε αυτήν τη λίστα. Με πρωταγωνιστές μεγάλα αστέρια του Hollywood, μεταξύ των οποίων η Jessie Buckley και ο Jeremy Allen White, το film θέτει ερωτήματα για την αγάπη, ενώ σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και τις δηλώσεις που έδωσε στην ΕΡΤ: «Νομίζω ότι αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την ταινία -αν και υπάρχει σίγουρα μια συγγένεια με αυτό που ζήσαμε στην πανδημία- είναι ότι για την αγάπη ουσιαστικά δεν πρέπει αν ψάξουμε πολλά πράγματα». Το 2012 έγραψε και σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία «ΚΜ», η οποία συμμετείχε σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων τα φεστιβάλ του Rotterdam, της Στοκχόλμης, του Palm Springs, του Σύδνεϋ, το Black Nights στο Ταλίν της Εσθονίας και Berlin Interfilm, ενώ απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Motovun της Κροατίας. Τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες μεγάλου μήκους μεταξύ των οποίων και ο «Κυνόδοντας» (Γιώργος Λάνθιμος) και το “Before Midnight” (Richard Linklater). Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία έχει τίτλο «Μήλα», ενώ τώρα όλος ο κόσμος μιλάει “Fingernails”.

3. Nikolaj Arcel

Ο Nikolaj Arcel, με ελληνικές ρίζες, εκπροσωπεί τη Δανία στα Oscars με την ταινία του «Γη της Επαγγελίας», το όνειρό του είναι όμως να κάνει έστω μια Ελληνική ταινία στη ζωή του. «Μιλάω ελληνικά γιατί η μητέρα μου ήταν από τη Λέσβο. Κάθε καλοκαίρι πηγαίνουμε σταθερά με όλη την οικογένεια. Θα ήθελα να πάω στην Ελλάδα και να κάνω ένα έργο εκεί (μια ταινία). Θα ήταν πάρα πολύ ωραία», είπε στην ΕΡΤ. Μεταξύ των επιτυχημένων ταινιών του, οι “A Royal Affair”, “The Dark Tower”, “The Keeper of Lost Causes”. Η πιο πρόσφατη ταινία του που ταξιδεύει στα Oscars κατέκτησε μέχρι στιγμής και συγκεκριμένα τα “European Film Award for Best Actor”, “European Film Award for Best Cinematographer”, “European Film Award for Best Costume Designer”.

4. Alexander Payne

Ο Ελληνοαμερικάνος Alexander Payne με καταγωγή από το Αίγιο και η ταινία του “The Holdovers” ταξιδεύουν στα φετινά βραβεία Oscar – και όχι τυχαία. Με επιρροές από τις ταινίες του ‘70, απέσπασε ήδη δύο Χρυσές Σφαίρες από τις τρεις συνολικά που ήταν υποψήφια, με την Da’Vine Joy Randolph να κατακτά το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου. Με τη δουλειά του να είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1990, ο Payne έχει κερδίσει δύο φορές Oscar για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο και τρεις φορές υποψήφιος για το ως καλύτερος σκηνοθέτης.

5 & 6. Danny & Michael Philippou

Οι Danny και Michael Philippou, δεύτερης γενιάς Έλληνες από τον Αυστραλία, έχουν κάνει όλο το Hollywood να μιλάει γι’ αυτούς χάρη στην επιτυχημένη ταινίας τους “Μίλα μου”. Σύμφωνα με το Αθηνόραμα, πρόκειται για ένα σκηνοθετικό δίδυμο το οποίο είχε κάνει διαδικτυακό πάταγο στο YouTube γυρίζοντας γεμάτα δράση βίντεο στο κανάλι RackaRacka. Η μετάβασή τους στον κινηματογράφο ήρθε με το horror φαινόμενο «Μίλα μου», που γνώρισε τεράστια επιτυχία στους κινηματογράφους, ξεπερνώντας τα 90 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, έναντι ενός προϋπολογισμού που δεν έφτανε τα 5 εκατομμύρια. Τώρα, δίνει ραντεβού στα βραβεία Oscar!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments