Policy Briefs

Μακρόν: Υπέρ ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού δανείου

Μακρόν: Υπέρ ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού δανείου

Πηγή Φωτογραφίας: Vanityfair.com

«Χρειάζεται να έχουμε μια πολύ ισχυρότερη επενδυτική Ευρώπη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πρέπει να ανοίξουμε μια φάση νέας επανεπένδυσης, όπως κάναμε στην κρίση του Covid », δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη (17 Ιανουαρίου) στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, προτείνοντας ότι θα προγραμματιστεί ένα νέο κοινό δάνειο.

«Χρειάζεται να έχουμε μια πολύ ισχυρότερη Ευρώπη επενδύσεων» , επέμεινε, για να υποστηρίξουμε την «κυρίαρχη Ευρώπη», της οποίας είναι ο πρώτος υπερασπιστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επανεπένδυση σε ευρωπαϊκή κλίμακα είναι απαραίτητη, όπως το κοινό δάνειο που πήραν τα κράτη μέλη στη χειρότερη περίπτωση της πανδημίας, το 2020.

Ο κ. Μακρόν έδωσε επίσης την υποστήριξή του στον Εσθονό Πρωθυπουργό, Κάγια Κάλλας, ο οποίος «είχε το θάρρος, σε μια χώρα που φημιζόταν μάλλον για φειδωλότητα, να προτείνει ευρωομόλογα για την αμυντική βιομηχανία και την Ουκρανία» .

«Ας πάμε [για τα ευρωομόλογα] σε σημαντικές προτεραιότητες για το μέλλον . »

Τα σχόλια του προέδρου απηχούν εκείνα του Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, που έκανε την περασμένη εβδομάδα, καλώντας την Ευρώπη «να είναι έτοιμη να αναλάβει κινδύνους» προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία της ηπείρου, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

«  Εδώ πάλι, [υπάρχει] ανάγκη να έχουμε μια κοινή και κοινή επένδυση », επανέλαβε τη Δευτέρα (15 Ιανουαρίου), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

Αντιμέτωπη με το τεράστιο αμερικανικό επενδυτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2022, τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ήταν μεγάλες οι ελπίδες ότι η Ευρώπη θα εξοπλιστεί με ένα ευρωπαϊκό ταμείο κυριαρχίας, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν με την αύξηση του ευρωπαϊκού χρέους στα σκαλιά.

Μια πρόταση που πάντα υποστήριζε η Γαλλία. «Ο πρόεδρός μου έχει μόνο αυτό το θέμα στα χείλη του », αναφώνησε ένας προεδρικός σύμβουλος στο Euractiv τον Νοέμβριο.

Αλλά η απροθυμία ορισμένων κρατών μελών, κυρίως της Γερμανίας, είχε μειώσει τις φιλοδοξίες ενός πραγματικού ταμείου σε τίποτα. Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πλατφόρμα χρηματοδότησης, την Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), που χρηματοδοτείται από χώρες ύψους επιπλέον δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι πολύ, πολύ κατώτερο των προσδοκιών», αναστέναξε τότε η ανανεωμένη ευρωβουλευτής Valérie Hayer.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Μακρόν ζήτησε επίσης «εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών» .

«Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μια χρηματοπιστωτική Ευρώπη […] πολύ πιο ολοκληρωμένη. Γιατί; Γιατί η ήπειρός μας έχει πολλές οικονομίες. Αλλά αυτές οι οικονομίες κατανέμονται ελάχιστα .

Εάν τα μπλοκαρίσματα επιμείνουν, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει «για την ενισχυμένη συνεργασία» .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments