Πολιτική

Τα πρόσωπα – κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου

Τα πρόσωπα – κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου

Πηγή Φωτογραφίας: Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024. Στην ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνονταν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το ένα αφορά τη διαχείριση και τον έλεγχο του αιγιαλού και των παραλιών, ενώ το δεύτερο την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας, η οποία καθιερώνει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών. Επίσης συζητήθηκε η πρόταση δημιουργίας της "Νέος ΟΣΕ ΑΕ" από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η μυστική και έμπιστη ομάδα κρούσης πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάτησε επίσημα το κουμπί της δύσκολης διαπραγμάτευσης του κυβερνώντος κόμματος για τα ομόφυλα ζευγάρια, ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την υπεράσπιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Στην υπεράσπιση του νομοσχεδίου από την κοινή γνώμη συμμετείχαν και μια σειρά από άλλα πρόσωπα, όπως ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (εισηγητής του επίμαχου νομοσχεδίου στις 30 Ιανουαρίου και το αργότερο στο πλαίσιο εμβόλιμης συνεδρίασης του Φεβρουαρίου) και ο αναπληρωτής υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ταυτόχρονα όμως εντάθηκε στο παρασκήνιο η κινητικότητα μια σειράς προσώπων – μέσα και έξω από το Μαξίμου, όπως ενδεικτικά ο Γιάννης Μπρατάκος ως σύνδεσμος ανάμεσα σε Μαξίμου και ΝΔ –, οι οποίοι παραδοσιακά «δουλεύουν» πίσω από τις κλειστές πόρτες ως «task force» για ειδικού χειρισμού ζητήματα, εφόσον κρίνεται ότι απαιτούν προπαρασκευή κλίματος, ζυμώσεις και μυστικές συνεννοήσεις.

Επίσης, βασικοί παράγοντες που παραδοσιακά λειτουργούν ως προετοιμασία των κινήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημόσια και ψηφιακή σφαίρα είναι η Κύρα Κάπη και ο Θανάσης Νέζης. Πρόκειται για δύο βουλευτές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προώθηση του “κοινωνικού” προφίλ της κυβέρνησης.

Μαζί τους είναι και ο Γιώργος Σταμάτης (ο οποίος φέρεται να “εκτελεί” ειδικές αποστολές στη Θράκη και στις φυλακές της χώρας) και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, οι οποίοι ενεργοποιούν διαύλους στην κοινωνία των πολιτών. Αντίστοιχα, από την επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου έχει περάσει και ο Πρόδρομος Πύρρος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικογένειας.

Σημαντικός κρίκος στην επιτελική αλυσίδα του Μαξίμου για την οργάνωση των ρυθμών της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου θεωρείται ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, ενώ ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού «τρέχει» μεταξύ άλλων το κρίσιμο – ως εθνική προτεραιότητα, κατά τον Μητσοτάκη – κεφάλαιο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης επιμένει να ακολουθεί μια “τεχνοκρατική” προσέγγιση όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τη στοχοθεσία, όπως έκανε και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ήταν γενικός γραμματέας στον συντονισμό της κυβέρνησης. Διατηρεί καθημερινή “γραμμή επικοινωνίας” με τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος αποτελεί πλέον έναν από τους επιτελικούς οργανωτικούς συνδέσμους του Μεγάρου Μαξίμου.

Τέλος διακριτική και αποτελεσματική δουλειά προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της κυβέρνησης, πέραν της δημόσιας συμμετοχής του σε διεθνείς ημερίδες και συνέδρια, κάνει ο ειδικός γραμματέας Γιάννης Μαστρογεωργίου από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να συγκροτήσει σχετική διοικητική δομή στο επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments