Γεωπολιτικά

ΝΑΤΟ: Σχεδιάζει να κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες

ΝΑΤΟ: Σχεδιάζει να κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες

Πηγή Φωτογραφίας: NATO Secretary General Jens Stoltenberg attends a news conference on the eve of a NATO summit, amid Russia's invasion of Ukraine, in Brussels, Belgium March 23, 2022. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Περίπου 90.000 στρατιώτες πρόκειται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις Steadfast Defender 2024 που θα διαρκέσουν έως τον Μάιο, δήλωσε την Πέμπτη ο ανώτατος διοικητής της συμμαχίας Κρις Κάβολι.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες στα μεγαλύτερης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Περίπου 90.000 στρατιώτες πρόκειται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις Steadfast Defender 2024 που θα διαρκέσουν έως τον Μάιο, δήλωσε την Πέμπτη ο ανώτατος διοικητής της συμμαχίας Κρις Κάβολι.

Περισσότερα από 50 πλοία από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά θα λάβουν μέρος, καθώς και περισσότερα από 80 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και 533 οχημάτων μάχης πεζικού, ανέφερε το ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για τα μεγαλύτερης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Οι στρατιωτικοί ελιγμοί θα επικεντρωθούν στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας. To NATO δεν ανεφερε ονομαστικά τη Ρωσία στην ανακοίνωσή του αλλά το κορυφαίο στρατηγικό του έγγραφο προσδιορίζει τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ.

«Το Steadfast Defender 2024 θα επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει γρήγορα δυνάμεις από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της συμμαχίας για να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης», ανέφερε το ΝΑΤΟ.

Η ενίσχυση θα προκύψει κατά τη διάρκεια ενός «προσομοιωμένου σεναρίου αναδυόμενης σύγκρουσης με έναν σχεδόν ομότιμο αντίπαλο», είπε ο Κάβολι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά από μια διήμερη συνάντηση των αρχηγών εθνικών στρατευμάτων.

Οι στρατιώτες θα προέρχονται από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι τελευταίες ασκήσεις παρόμοιου μεγέθους ήταν το Reforger – κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1988 με 125.000 συμμετέχοντες – και το Trident Juncture το 2018 με 50.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments