Διεθνή

Ισραήλ: Εγκλωβισμένο σε έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος

Ισραήλ: Εγκλωβισμένο σε έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εγκαταλείπει τη λύση δύο κρατών.

Παγιδευμένο σε έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος, κινδυνεύοντας να χάσει και τους τελευταίους φίλους και υποστηρικτές και χωρίς στρατηγική εξόδου από την κρίση, βρίσκεται τοΙσραήλ λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις μήνες από την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, σε έναν πόλεμο που κρατάει αναμμένες τις σπίθες μιας περιφερειακής ανάφλεξης.

Η σύγκρουση στη Γάζα έχει ενεργοποιήσει ένα ολόκληρο τόξο αστάθειας από το Λίβανο έως τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη. Ο σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης που προκαλείται από την ασυνήθιστη άμεση εμπλοκή του Ιράν στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, τις φιλοϊρανικές επιθέσεις αντιποίνων σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ και τις επιθέσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο το Ιράν χαρακτηρίζει “βάση της Μοσάντ.

Για τους Αμερικανούς αλλά και τη διεθνή κοινότητα γίνεται πια ξεκάθαρο ότι χωρίς τη λήξη του Πολέμου στην Γάζα και χωρίς τη δρομολόγηση της διαδικασίας για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, οι σπίθες αυτές δύσκολα θα μπορέσουν να σβήσουν ώστε να μην ανάψει η φλόγα μιας περιφερειακής σύγκρουσης.

Ωστόσο, το Ισραήλ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια πολιτική κρίση, όλο και πιο μακριά από μια λύση δύο κρατών εν μέσω μιας στρατιωτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να γονατίσει τη χώρα. Η κοινή γνώμη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου βρίσκονται διαρκώς σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον οποίο πολλοί κατηγορούν ότι έχει προσωπικούς πολιτικούς σκοπούς και ότι οδηγείται σε αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ασκεί την πολιτική του με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνει ότι η ηγεσία του τρέφεται και συντηρείται από τη συνέχιση του πολέμου.

Η θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό γιατί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, Άραβες και Αμερικανοί έχουν στείλει επανειλημμένα το μήνυμα ότι από τις στάχτες της Γάζας πρέπει να προκύψει ένα όραμα και μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε ένα παλαιστινιακό κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι τα σχόλια του πρωθυπουργού Νετανιάχου έρχονται σε μια στιγμή που τα αραβικά κράτη προτείνουν ένα σχέδιο τερματισμού του πολέμου με κατάπαυση του πυρός, αραβική αναγνώριση του Ισραήλ και αραβική χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Γάζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

Όμως ο Νετανιάχου κάθε άλλο δείχνει παρά έτοιμος να αλλάξει την τακτική και να περάσει σε αυτό που έγινε γνωστό ως Δεύτερη και Τρίτη φάση του πολέμου που θα οδηγούσε σταδιακά σε αποκλιμάκωση.

Με τη συνέχιση του πόλεμου και την απόρριψη των δύο κρατών από το Ισραήλ, κινδυνεύει να τιναχθεί όλο το μεγάλο σχέδιο των ΗΠΑ για την ειρήνευση στην Μ. Ανατολή, την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Σ. Αραβία και τη δρομολόγηση μεγαλεπήβολων σχεδίων, όπως αυτό του Διαδρόμου IMEC (Ινδία – Μ.Ανατολή – Ευρώπη).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments