Πολιτική

Στην τελική ευθεία για τα ομόφυλα

Στην τελική ευθεία για τα ομόφυλα

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τις αντιδράσεις, να προχωρήσει στη ρύθμιση.

Την εκκρεμότητα που έχει διχάσει ακόμα και το εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιχειρεί να κλείσει με διαδικασίες  «fast track» η κυβέρνηση, φέρνοντας προς συζήτηση και έγκριση το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου, με στόχο έως τα μέσα του Φεβρουάριο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Την ίδια ημέρα, 23 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί και η σύγκληση της 82μελούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, όπου αναμένεται να διατυπωθεί και η ακριβής θέση της, με τη διαφωνία της να έχει ήδη προεξοφληθεί.

Ωστόσο, ήδη το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απορρίφθηκε κατά μέτωπο από την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η κυβέρνηση σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, υπενθυμίζοντας πως το κράτος έχει εκτελεστικές, νομοθετικές και δικαστικές εξουσίες. Θεωρείται ότι η κίνηση του Ιερώνυμου στρέφεται προς το εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου, όπου οι πιέσεις είναι τόσο ισχυρές, ώστε κάποιες ιεραρχικές θέσεις να αμφισβητούν ακόμη και τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μετά τη “μυστική” συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιερώνυμο στις 8 Ιανουαρίου, το Μαξίμου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στις σχέσεις του με την Εκκλησία.

Βασικός εισηγητής του επίμαχου νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ μια πρώτη χαρτογράφηση στα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ, δείχνει ότι περίπου 115 βουλευτές από τους 158 που αριθμεί η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα υπερψηφίσουν, ενώ όσοι διαφωνούν θα επιλέξουν την αποχή και ελάχιστοι θα εμφανιστούν και θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Μετά και το διήμερο «φροντιστήριο» στην οδό Πειραιώς, το μπαλάκι περνάει στα χέρια των υπουργών και των υφυπουργών που επιμένουν να εκφράζουν ενστάσεις, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να σημειώνουν με νόημα ότι σε έναν ενδεχόμενο μελλοντικό ανασχηματισμό η στάση των μελών της κυβέρνησης σε αυτό το νομοσχέδιο θα ληφθεί υπόψιν.

Όσο για εκείνους που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ικανό να αλλάξει την εκλογική συμπεριφορά παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και την αντίστοιχη νομοθέτηση στο παρελθόν από μια επίσης συντηρητική κυβέρνηση.

Θυμίζουν με νόημα ότι το 2013 ο τότε πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον έφερε ανάλογο νόμο, με τις δημοσκοπήσεις – που είχαν δημοσιευθεί στον συντηρητικό τύπο – να δείχνουν ότι 1 στους 5 ψηφοφόρους θα εγκατέλειπε το Κόμμα των Συντηρητικών αν ψηφιζόταν η ισότητα στον γάμο.

Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη, και στις εκλογές του 2015 που ακολούθησαν ο Κάμερον κέρδισε ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό και αριθμό εδρών από ό,τι το 2010, ενώ οι βουλευτές που ψήφισαν εναντίον του άλλαξαν κοινή γνώμη λίγα χρόνια αργότερα. Σε σχετικό άρθρο, ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπενθυμίζει ότι στη χώρα μας οι βουλευτές που υποστήριξαν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 είναι σήμερα υπουργοί και ένας από αυτούς είναι ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments