Πολιτική

Κοινωνικές παρεμβάσεις χωρίς αυξημένο πολιτικό κόστος

Κοινωνικές παρεμβάσεις χωρίς αυξημένο πολιτικό κόστος

Πηγή Φωτογραφίας: [366673] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε φορτισμένα αξιακά και κοινωνικά ζητήματα, χωρίς, όμως, να εισπράττει ιδιαίτερο πολιτικό κόστος.

H κυβερνητική ατζέντα το τελευταίο διάστημα οδηγεί στην εξής παραδοξότητα: οι μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται αγγίζουν άμεσα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και μάλιστα σε αξιακά ζητήματα, προκαλούν αντιδράσεις με την κοινή γνώμη να τοποθετείται θετικά ή αρνητικά κατά περίπτωση, παρόλα αυτά η κυβέρνηση βγαίνει αλώβητη μέσα από ένα μείζον κοινωνικό και πολιτικό “debate”.

Φαίνεται ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά κατά κάποιο τρόπο χωρίς πολιτικό κόστος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, αφενός, το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, που αλλάζει τη ζωή ολόκληρων οικογενειών, και, αφετέρου, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που αλλάζει τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έγινε πολιτικό ζήτημα μπροστά στη συντριπτική γνώμη της κοινής γνώμης κατά της θεσμοθέτησής του. Την εποχή που το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η τελευταία δημοσκόπηση της Marc παρουσίαζε μια πολύ λιγότερο έντονη εικόνα.

Σήμερα, το 57,8%, δηλαδή σχεδόν έξι στους δέκα, είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ του πολιτικού γάμου, ενώ το 39,8% είναι εναντίον ή μάλλον εναντίον του. Ο κύριος λόγος για τη μείωση της έντονης αντίθεσης φαίνεται να είναι η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα δικαιώματα των παιδιών. Παρά το μεγάλο αριθμό των ατόμων που αντιτίθενται στην υιοθεσία, το 80,8% τάσσεται υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για τα παιδιά ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, ενώ μόνο το 14,3% είναι αντίθετο.

Το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να προκάλεσε αναταράξεις σε κοινωνικό επίπεδο, με την Εκκλησία να αποκτά σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωσή του κλίματος, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο έως σήμερα φαίνεται να έχει βρεθεί η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, έχουν δηλώσει ότι θα το στηρίξουν.

Επίσης, η διάθεση της κοινής γνώμης είναι μάλλον δυσανάλογη με το κύμα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια της χώρας και το κύμα των φοιτητικών καταλήψεων τείνει να “εκτροχιάσει” την πρόοδο των εξετάσεων και των φοιτητικών εξαμήνων σε μια περίοδο που έχουν ήδη αρχίσει οι βίαιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι αν η κυβέρνηση έχει έναν σταθερό αντίπαλο στη σχέση της με την κοινωνία, αυτός δεν είναι άλλος από τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς σχεδόν το 75% των πολιτών απαντούν ότι ακρίβεια και ανατιμήσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Marc, η ΝΔ βρίσκεται απαρασάλευτα στην πρώτη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές με 33,7%, ακολουθούμενη από το ΠΑΣΟΚ με 12,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ με 10%. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ψήφων, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 39%, το ΠΑΣΟΚ με 15% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%.

Αμετάβλητα παραμένουν και τα προσωπικά τα ποσοστά αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού, σε μια περίοδο μάλιστα, που τρία από τα μεγαλύτερα θέματα, που μονοπωλούν την πολιτική συζήτηση, τον φέρνουν να μην κινείται σε απόλυτη «γραμμή» με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments