Πολιτική

Προσέγγιση των σχέσεων Κυβέρνησης – Ιεραρχίας

Προσέγγιση των σχέσεων Κυβέρνησης – Ιεραρχίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ -ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ,ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Ζητούμενο της κυβέρνησης είναι οι όσο το δυνατόν πιο «βελούδινες» προσεγγίσεις έναντι της Εκκλησίας, σύμφωνα με το υπόδειγμα το οποίο εφάρμοσε σε περιόδους τριβής κατά την προηγούμενη τετραετία: με ανοιχτούς διαύλους στον άξονα Μαξίμου – Αρχιεπισκοπής, με ηπιότητα στον δημόσιο λόγο, ακόμα και με προπαρασκευαστικές επαφές ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ιερώνυμο.

Αυτό συνέβη πριν ακόμη ανοίξει επίσημα το θέμα της “ισότητας των γάμων” στη δημοσιότητα, αλλά επιδιώχθηκε επί δύο εβδομάδες πριν από την ψήφιση του νόμου. Προκειμένου να μην “διώξει” το κοινωνικό κλίμα, η κυβέρνηση απέφυγε κάθε δήλωση για τις εσωτερικές διεργασίες της Ιεραρχίας (όπως δείχνει το “ουδέν σχόλιο – σεβασμός στις απόψεις” μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου) – πόσο μάλλον μια απάντηση στην τοποθέτηση της Ιεραρχίας.

Οι τόνοι της Ηρώδου Αττικού δεν θα αλλάξουν και εκτιμάται ότι δεν θα φορτιστεί ανησυχητικά το κλίμα ευρύτερα στην κοινωνία, παρότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι υπάρχουν «σκληρές» φωνές που ζητούν «δυναμικές» αντιδράσεις στις μητροπόλεις (έως και λαοσυνάξεις) και ότι ασκούνται πιέσεις στους βουλευτές της περιφέρειας. «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, διαχρονικός ο σεβασμός, αλλά εμείς νομοθετούμε» είναι η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης. Η ανάγκη της για ομαλότητα στο επόμενο διάστημα φάνηκε άλλωστε από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου.

Μια διά ζώσης επαφή στην Αρχιεπισκοπή η οποία έμεινε μυστική για οκτώ μέρες, ενώ πραγματοποιήθηκε μόλις δύο 24ωρα πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για το θέμα που ήταν αναμενόμενο ότι θα συναντήσει σφοδρές αντιρρήσεις και στην Εκκλησία και στο εσωτερικό της ΝΔ. Λέει πολλά για τη σημασία που κυβέρνηση και Εκκλησία δίνουν στις ισορροπίες, δεδομένης της καλής σχέσης Μητσοτάκη και Ιερώνυμου, ότι η αποκάλυψη εκείνου του ραντεβού έφερε ξαφνικές αναταράξεις – ακόμα και επιχειρήσεις αναζήτησης της πηγής της διαρροής. Στη συνέχεια Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος εστίασαν στα… του οίκου τους – στη διαχείριση δηλαδή των θιασωτών της πιο σκληρής γραμμής απέναντι στο θέμα.

Παρόμοιες τριβές είχαν σημειωθεί στη σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και της Ιεραρχίας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας πριν από δύο χρόνια. Τα αυστηρά μέτρα, που εκλήθη η κυβέρνηση να λάβει, δεν στάθηκαν ικανά να αμαυρώσουν τις αγαστές σχέσεις ανάμεσα στην Ιεραρχία και την κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments