Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Eτοιμοι να κυριαρχήσουν oι αντιευρωπαϊστές λαϊκιστές

Ευρωεκλογές: Eτοιμοι να κυριαρχήσουν oι αντιευρωπαϊστές λαϊκιστές

Πηγή Φωτογραφίας: euronews.com, Η άνοδος των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στα περισσότερα κράτη-μέλη προβλέπεται να ανατρέψει την παραδοσιακή κεντρώα τάση του μπλοκ και να φέρει τα πάνω κάτω στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ

Η άνοδος των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στα περισσότερα κράτη-μέλη προβλέπεται να ανατρέψει την παραδοσιακή κεντρώα τάση του μπλοκ και να φέρει τα πάνω κάτω στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να επικρατήσουν στις ευρωεκλογές οι λαϊκιστές που αντιτίθενται στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. 

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και επικεφαλής ευρωβουλευτής του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι η Ενωση θα καταστεί «ακυβέρνητη» εάν η λαϊκιστική πορεία δεν ανακοπεί τους επόμενους μήνες. «Οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές βρίσκονται σε άνοδο σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Αν οι υπέρμαχοι της Ευρώπης δεν μπορέσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι οδεύουμε προς τα άκρα, τότε η Ευρώπη θα καταστεί ακυβέρνητη.

Ο κίνδυνος μιας ακυβέρνητης Ευρώπης είναι πραγματικός» προειδοποίησε. Οπως σημείωσαν οι Times, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα συντηρητικά, εθνικιστικά, ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο και είτε θα είναι πρώτα σε ψήφους είτε θα αποτελέσουν την κύρια αντιπολίτευση στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βερολίνο, προβλέπει ότι οι αντιευρωπαϊκοί λαϊκιστές θα κυριαρχήσουν σε 18 από τα 27 μέλη του μπλοκ. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι Times, το λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη αναμένεται να φέρει στην πρώτη θέση ακροδεξιά ή ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Πολωνία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία, στη Σλοβακία και στην Τσεχία, επιφέροντας πλήγμα στην κεντρώα συναίνεση της ΕΕ.

Τα κόμματα που κάποτε χαρακτηρίζονταν εξτρεμιστικά και περιθωριακά προβλέπεται να βγουν δεύτερα στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Λετονία, στη Βουλγαρία, στην Εσθονία και στη Φινλανδία, και τρίτο στην Πορτογαλία. Η «σεισμική» πολιτική μετατόπιση αναμένεται να μεταμορφώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την εισροή λαϊκιστών ευρωβουλευτών να μετατοπίζει την ισορροπία προς τα ακροδεξιά, σε βάρος του Κέντρου. Ο καθηγητής Σάιμον Χιξ, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ο οποίος αναλύει τις εκλογές της ΕΕ εδώ και 25 χρόνια, πιστεύει ότι το πρωτοφανές αποτέλεσμα θα οδηγήσει «σε σοβαρή ενδοσκόπηση στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε ένα σκηνικό ανατρεπτικού λαϊκισμού, ο οποίος μπορεί να φτάσει σε νέα κορύφωση με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τα κόμματα του πολιτικού ρεύματος πρέπει να αφυπνιστούν. Αντί αυτού, τα κόμματα έχουν βάλει το δάχτυλο στα αυτιά τους και λένε: “όχι, όχι, όχι”. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι πολιτικοί ηγέτες και η ΕΕ».

Η εκλογική νίκη του Γκέερτ Βίλντερς, του ακροδεξιού λαϊκιστή ηγέτη της Ολλανδίας, τον περασμένο Νοέμβριο, θεωρείται προειδοποίηση για αυτό που έμπειροι φιλοευρωπαίοι ευρωβουλευτές αποκάλεσαν «δυσλειτουργική ΕΕ». 

Στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις που σταθμίστηκαν με βάση τις ιστορικές εθνικές τάσεις προέβλεψαν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 30 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 18 του κόμματος του Μακρόν. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς θα βρεθούν στην τέταρτη ή πέμπτη θέση, πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, καθώς οι γερμανοί συντηρητικοί αντιδρούν στην πολιτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. 

Στην Ουγγαρία οι λαϊκιστές συντηρητικοί του Βίκτορ Ορμπαν αναμένεται να κερδίσουν τέσσερις φορές περισσότερες έδρες από τους πλησιέστερους αντιπάλους τους και η Γιούντιτ Βάργκα, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, που ηγείται της εκστρατείας του, έχει χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «μάχη για την ψυχή της Ευρώπης. Είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη Γηραιά Ηπειρο πίσω στον δρόμο της κοινής λογικής, μαζί με τις κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης». 

Η λαϊκή εχθρότητα απέναντι στα μέτρα για την κλιματική αλλαγή και η οργή για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση αποτελούν τους κύριους μοχλούς της εξέγερσης των ψηφοφόρων κατά της ευρωπαϊκής συναίνεσης και αναμένεται να οδηγήσουν σε μια αναδιάταξη της ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς οι παραδοσιακοί Χριστιανοδημοκράτες και οι συντηρητικοί κινούνται προς τα δεξιά.

Πηγή: protagon.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments