Πολιτική

Η διπλή στρατηγική του Μαξίμου σε μπλόκα και σε καταλήψεις

Η διπλή στρατηγική του Μαξίμου σε μπλόκα και σε καταλήψεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε φοιτητικές και αγροτικές καταλήψεις.

Με επίδειξη πολιτικής πυγμής απέναντι στους φοιτητές που αντιδρούν στο επικείμενο νομοσχέδιο για την λειτουργία των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων και με μηνύματα διαλόγου προς τους αγρότες οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με πρώτο ορόσημο την έκθεση Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου, αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τα δύο «καυτά» μέτωπα που αναπτύσσονται στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της στρατηγικής του “καρότου και του μαστίγιου” είναι αφενός, η πυγμή για τις κινητοποιήσεις φοιτητών, τις οποίες το νομοσχέδιο του Μαξίμου αποδίδει σε μια “μειοψηφία”, και αφετέρου η διάθεση κατανόησης προς τον αγροτικό κόσμο,  προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης εντός και εκτός Θεσσαλίας, καθώς τα τρακτέρ “ζεσταίνονται” σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις εκδηλώνονται ήδη με πορεία τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας, με το πρώτο αποκλεισμό δρόμου στα Νέα Μουδανιά, αλλά και με συλλαλητήρια, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενταθούν οι συζητήσεις εκπροσώπων των αγροτών με την κυβέρνηση από την οποία ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους, ενόψει και της Agrotica στην οποία έχει δοθεί το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών.

Μετά από κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι “οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντα ανοιχτές” και “δεν επιδιώκουμε εντάσεις, ακούμε αιτήματα”.

Μία ημέρα νωρίτερα, το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη προς την εκπαιδευτική κοινότητα που αντιδρά στην κυβερνητική πρωτοβουλία για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ήταν πως ” αν κάποιοι νομίζουν ως μειοψηφίες στα δημόσια πανεπιστήμια, που πολλοί εξ αυτών δεν είναι φοιτητές, ότι θα εμποδίσουν τους Έλληνες πολίτες, τους νέους ανθρώπους, αν θέλουν να σπουδάσουν σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, είναι γελασμένοι. Ο νόμος θα περάσει, οι εξεταστικές θα εξασφαλιστούν”.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, τον οποίο το Μαξίμου χαρακτηρίζει ως “εμβληματική μεταρρύθμιση”, αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η σημερινή έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων αναμένεται όχι μόνο να στηρίξει την πολιτική του, αλλά και να εφαρμόσει τα υπάρχοντα “θεσμικά εργαλεία”, μεταξύ των οποίων και οι ψηφιακές εξετάσεις, που υπέδειξε ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Είναι σαφές ότι το Μαξίμου τονίζει ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που υπερψηφίστηκε στις πρόσφατες δίδυμες, εθνικές εκλογές και υποστηρίζει πως το κύμα αντιδράσεων οφείλεται σε μειοψηφία που κρατάει τα πανεπιστήμια κλειστά και κάνει λόγο για παρωχημένες τακτικές.  

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στους αγρότες, δεν υιοθετεί τα περί “κομματικής υποκίνησης”, εντείνει όμως την προσπάθεια να προβάλει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και παράλληλα υποστηρίζει- όπως εκτιμήθηκε και κατά την χθεσινή σύσκεψη- πως η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments